Кијев оптужио "Њујорк тајмс" да ради за Кремљ

Срна
Кијев оптужио "Њујорк тајмс" да ради за Кремљ

Кијев је оптужио амерички лист "Њујорк тајмс" да ради за Москву и да су руске тајне службе регрутовале новинаре који извјештавају о сукобу између Русије и Украјине.

Украјински Центар за сузбијање дезинформација (ЦЦД) критиковао је "Њујорк тајмс" због недавног чланка о изгледима мировних преговора између Москве и Кијева. 

"За овај текст Руска Федерација је користила америчке новинаре који су регрутовани током њиховог рада у Русији", наводи се у саопштењу ЦЦД-а на друштвеним мрежама, без детаљнијег објашњења. 

У тексту, који је објављен у суботу, 23. децембра, "Њујорк тајмс" цитира "два бивша висока руска званичника блиска Кремљу", као и "америчке и међународне званичнике", који тврде да руски предсједник Владимир Путин "преко посредника сигнализира најмање од септембра да је отворен за прекид ватре који ће замрзнути борбе на ратишту". 

У тексту се даље тврди да Кремљ користи "позадинску дипломатију" да би указао да је руски лидер "спреман да склопи договор". 

ЦЦД је критиковао "Тајмс" због "начина посматрања ствари", сугеришући да Москва можда шаље "сигнал" са циљем да "спријечи даљу војну помоћ украјинским оружаним снагама са Запада". Такође, наводи ЦЦД, та прича је вјероватно имала за циљ да "подигне рејтинг" бившем америчком предсједнику Доналду Трампу, који се кандидује за реизбор против Џозефа Бајдена. 

Трамп је у предизборној кампањи рекао да ће лако окончати сукоб ако се врати у Бијелу кућу, подсјећа "Раша тудеј". 

"Не треба заборавити да Русија игра игру `мира`, док више улаже у своју одбрамбену индустрију и гради своју војску. Очигледно се то не помиње у чланку", саопштено је ЦЦД-а. 

Портпарол Кремља Дмитриј Песков одбацио је текст као "нетачан", поновивши да руска војна стратегија према Украјини остаје непромијењена. Он је додао да ће се Москва укључити у преговоре "искључиво ради постизања сопствених циљева".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана