Кијев ојачава границу са Бјелорусијом, споразум о извозу жита у застоју

ГС/Агенције
Foto: 9111с.ру

МОСКВА/КИЈЕВ - Рат у Украјини – 492. дан.

Кијев тврди да украјинске трупе напредују у свим правцима. Володимир Зеленски наредио највишим војним командантима да ојачају сјеверни војни сектор ка Бјелорусији. Начелник генералштаба војске САД Марк Мили: Украјинци напредују споро али „стабилно“. Москва поново запријетила да неће одобрити продужење споразума о извозу жита преко Црног мора. УН забринуте пошто од 26. јуна није регистрован ниједан нови полазак брода у оквиру споразума.

Настављају се сукоби на истоку и југу земље

Настављају се сукоби на истоку и југу земље. Замјеница министра одбране Украјине Хана Маљар рекла је да трупе Кијева напредују у свим правцима на фронту. Од почетка контраофанзиве, Украјина тврди да је поново успоставила контролу над групом села на југоистоку.

Мили:Украјинска контраофанзива „тече спорије него што се предвиђало“

Начелник генералштаба војске САД Марк Мили оцијенио је да украјинска контраофанзива „тече спорије него што се предвиђало“, али да је напредак „стабилан“.

С друге стране, Володимир Зеленски наредио је у највишим војним командантима да ојачају сјеверни војни сектор послије доласка шефа „Вагнера“ Јевгенија Пригожина у Бјелорусију.

Лавров поново нагласио да Москва неће одобрити продужење споразума о извозу жита

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров поново је нагласио да Москва неће одобрити продужење споразума о извозу жита преко црноморских лука. Инсистира да постоје препреке за извоз руских пољопривредних производа које треба уклонити.

Лавров је истакао да је став земаља Запада према том споразуму „нечувен“ истакавши да се жито не извози у најсиромашније земље свијета.

Уједињене нације су саопштиле да су забринуте пошто од 26. јуна није регистрован ниједан нови полазак брода у оквиру споразума.

Папа Фрања изјавио је да се не назире крај рату у Украјини

Папа Фрања изјавио је да се не назире крај рату у Украјини, пошто се његов мировни изасланик вратио у Рим послије тродневне посјете Москви.

Ватикан је у накнадном саопштењу навео да је папин изасланик, италијански кардинал Матео Зупи, завршио консултације у Москви, гдје се састао са једним од савјетника предсједника Владимира Путина Јуријем Ушаковом и поглаваром Руске православне цркве, патријархом Кирилом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана