Кијев: Оборено 27 од 36 руских дронова, погођена инфраструктура

Танјуг
Foto: Taнјуг/AP

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 593 дана. Украјинска војска тврди да је уништила 27 од 36 руских дронова.

"Снаге украјинске ПВО уништиле су 27 од 36 дронова којима је Русија ноћас напала југ Украјине", саопштило је војно ваздухопловство Украјине.

Није било повријеђених, а погођена је логистичка инфраструктура, тврди поменути извор.

Напад је трајао скоро три сата из различитих праваца, преноси Интерфакс Украјина.

Уништено је један дрон изнад Николајевске области, три изнад Херсонске области и 23 изнад Одеске области.

Истрага 260 кривичних предмета због корупције у регрутним центрима

Украјинске власти у овом тренутку истражују 260 кривичних предмета који укључују наводну корупцију у војним регрутним центрима, саопштио је данас Државни истражни биро (СБИ).

Предсједник Володимир Зеленски отпустио је начелнике регионалних регрутних центара у августу, након навода о широко распрострањеној злоупотреби положаја и корупцији у овој служби, преноси Ројтерс.

СБИ је саопштио да је суду поднијета 21 кривична пријава против 35 лица, а да се још 58 особа води као осумњичени.

Речено је да је истражни биро документовао око 110.000 долара наводног мита и да су судови заплијенили имовину у вриједности од око 88.000 долара.

-Иако велика већина запослених савјесно обавља своје дужности, у многим регионима постоје случајеви злоупотребе службеног положаја или прекорачења овлашћења - наводи се у саопштењу.

СБИ је упозорио званичнике “који намјеравају да искористе свој службени положај за сопствену добит током рата, да ће сигурно бити разоткривени и кривично гоњени”.

Украјина има за циљ да побољша регрутацију војске док покушава, са више од четири мјесеца дугом контраофанзивом, да протјера руске снаге са територије на истоку и југу земље, наводи Ројтерс. Зеленски и његова влада желе и да покажу да се Украјина бори против корупције након што је земља постала кандидат за чланство у Европској унији.

Зеленски стигао у Букурешт, разговара са Јоханисом о јачању сарадње

Предсједник Украјине Володимир Зеленски саопштио је данас да је стигао у Букурешт, где ће разговарати са румунским колегом Клаусом Јоханисом, како би се ојачали “добросусједски односи”.

-Украјина је захвална на румунској подршци, која јача нашу државу. Хвала и на конструктивној солидарности, која омогућава нашим нацијама да буду гарант безбједности у свијету, посебно у области снабдијевања храном. Већ смо изградили и проширили сарадњу која одржава стабилност за бројне државе - навео је Зеленски на Твитеру. Зеленски је истакао и да ће се разговарати о даљој безбједносној сарадњи, развијању авијације и другим коалицијама, чиме ће се јачати украјинска противваздушна одбрана, безбједност црноморске архитектуре, као и односи са партнерима.

-Румунија је пријатељ која нам је помогао у најтежим данима и чија подршка расте временом. Сигуран сам да ће ова посјета бити од користи за обе нације - поручио је Зеленски.

Генералштаб Украјине: Одбијени руски напади на шест тачака фронта

"Руске снаге кренуле су у нападе на готово свим правцима на фронту, а најтеже је на правцу Купјанска, Лиманска, Бахмута, Авдејевке, Маринке и Шахтјорска", преноси Униан јутрошње саопштење Генералштаба Оружаних снага Украјине.

Протеклог дана украјинске снаге одбиле су нападе руских трупа на шест тачака фронта, наведено је у извjештају.         

Додаје се да украјинска војска наставља офанзивне операције јужно од Бахмута и у правцу Мелитопоља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана