Путин: Губици Украјине у контраофанзиви осам пута већи од руских

ГС
Foto: Агенције

Рат у Украјини ушао је у 599. дан. Руски предсједник Владимир Путин рекао је данас да су губици Украјине током контраофанзиве у поређењу са губицима руске војске отприлике осам према једах.

Руси у офанзиви грми око Авдејевке

Битка за Авдејевку једна је од најважнијих битака у укрјаинском рату - истичу руски портали и наводе да обје стране трпе губитке, с тим што су украјински вишеструко већи.

Над тим градићем, из ког се од 2014. године ракетира Доњецк, све подрхтава и гори од детонација хиљада граната, авио-бомби и ракета.

Замјеник предсједника руске Академије ракетних и артиљеријских наука др Константин Сивков не сумња у руску побједу и процјењује да ће она имати - оперативни значај.

"Руска војска је – само што се то не удара на велика звона – фактички кренула у офанзиву. Авдејевка и борбе на фронтовима код Купјанска и Сватова то потврђују" – истиче Сивков.

Војни аналитичар Јуриј Подољака сматра да ће од исхода борби за Авдејевку умногоме зависити руски ток јесење и зимске кампање, док за Украјину може бити још важнији.

"Авдејевку чека судбина или Лисичанска или Бахмута. За Бахмут сви знају како се завршило, а Лисичанск је тамошњи украјински гарнизон напустио чим је схватио да му пријети потпуно опкољавање.

Руске снаге продиру са сјевера и са југа у намјери да Авдејевку узму у обруч. Борбе су све суровије. Изгубиће онај ко се поколеба" - наводи Подољака.

И бивши официр Василиј Дандикин сматра да руска офанзива почиње.

"Сада су се стекли солидни услови. Украјинска контраофанзива се -  ' издувала' . Ми имамо много више дронова него прошле године. Имамо и боље извиђање и више извиђачких авиона.

Тактика команде специјалне операције је да непријатељ не зна гдје ће бити задат сљедећи ударац" - објашњава Дандикин.

Он напомиње да је Авдејевка за Кијев "важна тврђава, па је у њој сконцентрисано до 20.000 војника".

"Наши војници им залазе иза леђа, па ће моћи да бирају - капитулација или уништење" - напомиње он.

Дандикин упозорава да Русија не смије дозволити Украјинцима да пређу у дефанзиву и ојачају у јесењем и зимском периоду.

"Морамо их гонити јер ће нам то отворити десетине километара оперативне дубине и дати прилику да кренемо у ослобађање наше територије и градова Херсон и Запорожје, Краматорск и Славјанск, као и дијела Луганске области" - закључује он.

- Рекли су да ће поразити Русију и побиједити на бојном пољу, да ће стратешки поразити Русију. Почели су активне војне операције, тзв. контраофанзиву. То траје од 4. јуна. Још нема резултата, губици су огромни - отприлике један према осам - рекао је Путин.

Он је додао да је Русија још на преговорима у Истанбулу изразила спремност да оконча сукоб мирним путем, истовремено обезбјеђујући своје легитимне интересе, преноси Интерфакс.

- Тамо је украјинска страна за себе предвидела веома строг безбједносни оквир и ми смо се са тим сагласили. Али, чим су се наше трупе повукле од главног града Украјине, Кијева, украјинска страна је све те споразуме одмах бацила у ватру - рекао је Путин.

Кијев: Руски напади балистичким ракетама и дроновима, оборене 2 ракете и 11 дронова

Руске снаге напале су ноћас Украјину из више праваца, користећи балистичко наоружање, навођене авионске ракете и јуришне дронове, саопштила је команда украјинског ваздухопловства.

Испаљена је једна балистичка ракета Искандер М, пет вођених авионских пројектила Кс-59 и 12 јуришних беспилотних летјелица Шахед-136/131, преноси агенција Униан.

Наведено је да су сјеверни и источни дијелови Украјине нападнути ракетама из авиона, а  да су напади дроном изведени на више праваца, посебно на запад земље.

Украјинско ваздухопловство наводи да је ПВО оборила двије ракете Кс- 59 и 11 дронова Шахед.

Путин: Кијев мора да пониши уредбу о забрани преговора са Москвом

Украјина, ако жели да започне мировне преговоре са Русијом, треба да поништи уредбу о забрани преговора и изјави спремност за дијалог са Москвом, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.

"Предсједник Украјине је издао указ о забрани мировних преговора са нама. Па, како можете да преговарате ако они то не желе, а посебно ако су издали регулаторни документ који забрањује те преговоре", рекао је Путин у интервјуу за кинеску централну телевизију.

Руски лидер је додао да украјинска страна, ако жели да започне преговоре, прво треба да поништи овај указ.

"И изјавити спремност за ове преговоре. Ми смо спремни, укључујући и коришћење понуде наших кинеских пријатеља", навео је Путин.

Он је истакао да је Русија захвална Кини за напоре с циљем окончања руско-украјинске кризе.

"Да, захвални смо нашим кинеским пријатељима што мисле о томе о томе како да окончамо ову кризу", рекао је Путин.

Путин је нагласио да је Москви од великог значаја украјински несврстани статус, те да ширење НАТО на Украјину за Русију представља пријетњу.

"Несврстани статус Украјине је од великог значаја за нас. Ширење НАТО на Украјину Москва види као пријетњу", поручио је Путин.

Кијев: Масован напад Русије на Украјину ракетама и дроновима

- Руске снаге извеле су ноћас масован напад дроновима и ракетама на Украјину - преноси украјинска агенција Униан.

Команда Ваздухопловства Оружаних снага Украјине упозорила је на могућност напада у Черниговској, Сумској, Полтавској, Хмељницкој, Виничкој и Житомирској области.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана