Кијев крије бројке, али процјене америчких званичника су стравичне

GS
Foto: Reuters

Број мртвих у Украјини драматично се повећава, кажу нове процјене неименованих америчких званичника.

Репортер ББЦ Квентин Сомервил био је на првој линији фронта на истоку, гдје је тужан задатак бројања мртвих постао свакодневна стварност. Непознати војници леже нагомилани у малој мртвачници од цигала, недалеко од прве линије у Доњецку, гдје 26-годишња Марго каже да разговара с мртвима.

– Можда звучи чудно… али ја сам та која жели да се извини за њихове смрти. Желим некако да им захвалим. Као да могу да чују, али не могу да одговоре – говори.

Званичних података нема, али губици су огромни
Украјина не даје званичне бројке о својим мртвима – украјинске оружане снаге поновиле су да су бројке о ратним жртвама државна тајна – али Марго зна да су губици огромни.

Бројке остају тајне. Али амерички званичници, цитирани у Њујорк тајмсу, недавно су навели бројку од 70.000 мртвих и чак 120.000 повријеђених. То је запањујућа бројка, с обзиром на то да се процијењује да оружане снаге броје само пола милиона. УН је забиљежио 9.177 цивилних смрти до сада.

“Не можеш се навићи на то”
– Најтеже је кад видиш мртвог младића који није ни навршио 20 година. И схватиш да нису умрли природном смрћу. Убијени су. Убијени су за своју земљу. То је најболније. Не можеш се навићи на то. Сада је дошло до тачке гдје је ријеч само о томе да помогнемо момцима да се врате кући – говори.

Најтежи дан њеног живота, каже, био је када су у мртвачницу донијели њеног супруга на дан када је умро. Двадесеттрогодишњи Андреј погинуо је у бици 29. децембра 2022.

– Умро је бранећи своју домовину. Али тада сам, по ко зна који пут, увјерила себе да би требало да будем овдје, требало би да помогнем погинулима – каже она.

Посао ју је очврснуо и постала је као челик, каже. И без обзира на то колико било болно видјети тијела која се доносе у мртвачницу, каже да никада не плаче у јавности.

– Све то држим у себи до вечери, када дођем кући. Нико не види моје сузе.

Цијена контраофанзиве
Још у априлу, процене Пентагона су указивале на знатно мањи број умрлих у Украјини, 17.500. Скок на више од 70.000 дјелимично се може објаснити контраофанзивом на југу.

У првим данима украјинској пјешадији је било посебно тешко – „горе него у Бахмуту“, рекао је за ББЦ командант бригаде који се тамо борио.

Тај град у Доњецку, подсјетимо, пао је у руске руке у мају у једној од најкрвавијих битака рата до сада.

Украјина је сада промијенила тактику, али почетак покушаја пробијања руске одбране у јуну био је скуп, посебно за младе, тек обучене војнике. Они су свакодневно умирали „на десетине“, рекао је старији водник који се у јуну борио око доњецког села Велика Новосилка.

Зашто су бројке убијених тајна
Украјинска замјеница министра одбране Хана Маљар раније је издала изјаву, упозоравајући да ће они који објављују бројке о жртвама бити изложени кривичном прогону.

– Зашто су ти подаци тајна? Јер током активне фазе рата непријатељ користи број мртвих и рањених да израчуна наше вјероватне даљње акције. Ако непријатељ има те информације, почеће да схвата неке од наших сљедећих корака – рекла је она, пише Индекс.хр

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана