Кијев давно дао сву архиву Американцима

Srna
Foto: Twitter

Кијев је прије десет година отворио своје oбавјештајне архиве и дао их Американцима и Британцима - тврде амерички и руски медији.

"Њујорк тајмс" је објавио да је ЦИА осам година прије почетка руске специјалне војне операције у Украјини инсталирала 12 шпијунских база према Русији и обучила у Кијеву нову генерацију украјинскх шпијуна.

Ти шпијуни већ су радили у Руској Федерацији, Европи, Латинској Америци и другим дијеловима свијета.

Лист тврди да тренутно америчке специјалне службе дотурају Украјини обавјештајне податке за ракетне нападе, те резултате праћења кретања руске армије.

Блска сарадња Кијева и Вашингтона почела је у фебруару 2014. године, тачно осам година пре уласка руске војске у Украјину.

Тада је шеф украјинске Службе безбједности Валентин Наливајченко, позвао ЦИА и британски МИ6 у помоћ у обнови унутрашње обавјештајне службе и понудио трилатералну сарадњу.

Руски медији потврђују да је тада у Кијев стигао директор ЦИА да би потврдио да је заинтересован за сарадњу, а за почетак предложио да се Американцима предају вриједни обавјештајни подаци.

Према руским изворима, након тога су "момци са вашингтонским акцентом" неколико мјесеци из канцеларије Наливајченка износили џакове повјерљивих докумената.

Тајна сарадња почела је у вријеме америчког предсједника Барака Обаме, трајала је и за вријеме Доналда Трампа, а настављена је под Џозефом Бајденом.

Садашњи директор ЦИА Вилијам Бернс био је у тајној посјети Украјини 22. фебруара, што је била његова десета посјета Украјини посљедњих година. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана