Сирене за ваздушну опасност широм Украјине, експлозије у Кијеву

А
Сирене за ваздушну опасност широм Украјине, експлозије у Кијеву

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 311. дан. Сирене за ваздушну опасност огласиле су се широм земље, а одјекују експлозије у Кијеву. Портпарол руског министарства одбране Игор Конашенков је изјавио да руске трупе напредују у правцу Доњецка.

Зеленски Русима: Ваш вођа се крије иза војске и зидова

Предсjедник Украјине Володимир Зеленски обратио се данас видео поруком грађанима Русије, изјавивши да се њихов вођа, председник Русије „Владимир Путин, крије иза војске, пројектила, зидова и самих грађана Русије“.

Зеленски се обратио гледаоцима на руском језику, преноси Гардијан.         

-Ваш вођа жели да покаже да иза њега стоји војска, али он се само крије. Крије се иза војске, иза пројектила, иза зидова својих резиденција и палата. Крије се иза вас и уништава вашу земљу и вашу будућност - изјавио је Зеленски.

Предсjедник Украјине је додао да Русима ни Украјина ни свијет неће опростити.

Кличко: Више од 30 одсто Кијева без струје

Више од 30 одсто становника Кијева остало је без струје због ванредног искључења, док водоснабдијевање и снабдијевање гријањем раде без измјена, саопштио је данас градоначелник тог града Виталиј Кличко.

Он је навео да возови не саобраћају на црвеној линији кијевског метроа, од станице Академгородок до станице Арсеналнаја, јер још увијек није провјерено да ли на тој линији има остатака пројектила.

Русија ослободила 140 украјинских војника у процесу размјене заробљеника

 Русија и Украјина саопштиле су данас да су ослободиле више од 200 заробљених војника у процесу размјене заробљеника те двије зараћене стране.

Шеф кабинета украјинског предсједника Володимира Зеленског, Андриј Јермак саопштио је да је Русија ослободила 140 украјинских војника, а неки од 132 мушкарца и осам жена који су ослобођени били су рањени или су учествовали у борбама у црноморском лучком граду Маријупољу, преноси Ројтерс.

Руско министарство одбране саопштило је раније данас да је Украјина ослободила 82 заробљена руска војника у посљедњој размени заробљеника између двије стране.

Москва: Из Украјинског заробљеништва ослобођена 82 руска војника у оквиру размјене

-Руско министарство одбране саопштило је данас да је Украјина ослободила 82 заробљена руска војника у посљедњој размјени заробљеника између двије стране.

-Као резултат преговарачког процеса 31. децембра, 82 руска војника која су била у животној опасности враћена су са територије коју контролише кијевски режим - саопштило је Министарство, пренијеле су РИА Новости.

Министарство је прецизирало да ће ослобођени војници бити пребачени у Москву авионима војно-транспортне авијације Ваздушно-космичких снага Русије на лијечење и рехабилитацију у медицинским установама Министарства одбране Русије.

Свим ослобођеним војницима је пружена неопходна медицинска и психолошка помоћ, додали су из Министарства одбране.

Нове експлозије у Кијеву и околини

У главном граду Украјине Кијеву и околним подручјима зачуло се у данас још експлозија, недуго након што су руске снаге извеле, како су навели украјински званичници, масивни ракетни напад, јавља Ројтерс.

Градске власти у Кијеву саветовале су грађанима да остану у склоништима, као и да је украјинска ПВО у стању приправности на подручју Кијева и околине.

Путин одликовао команданта руских снага у Украјини Суровкина

Руски предсједник Владимир Путин уручио је данас орден команданту руских оружаних снага у Украјини Сергеју Суровикину.

За исказану храброст и пожртвованост одликован је Орденом Светог Ђорђа трећег степена, преносе РИА Новости.

Предсједник Русије  је Суровкину уручио и мали поклон и руковао се са њим.

Кијев: Најмање једна особа погинула, три повријеђене у руским нападима

Најмање једна особа погинула је данас у руском ракетном нападу у Кијеву, у округу Соломјан, а три су рањене, рекао је градоначелник Кијева Виталиј Кличко.

У Соломјану, југозападном дијелу Кијева, најмање три жене су пребачене у болницу, рекао је Кличко, преноси Гардијан.

Према ријечима замјеника шефа кабинета украјинског предсједника Кирила Тимошенка, пројектили су погодили хотел и кућу.

Кличко је рекао да су у руским нападима погођени и округ Печерск и Холосијевск, у централном и западном дијелу Кијева.

Више области је превентивно искључило струју прије данашњих руских ракетних удара, а погођени су и градови Хмељницки и Запорожје, као и Харковска област.

Конашенков: Оборили смо хеликоптере, ракете система ХИМАРС, два возила Град...

Руске војне снаге обориле су два хеликоптера Ми-8 украјинског ратног ваздухопловства у самопроглашеној Доњецкој Народној Републици, као и вишецјевне ракетне системе ХИМАРС, два борбена возила ракетног система Град и самоходну хаубицу украјинске војске, саопштио је данас портпарол руског министарства одбране Игор Конашенков.

Он је изјавио да руске трупе напредују у правцу Доњецка.

-На том правцу уништена су два оклопна транспортера и четири оклопна возила -, рекао је Конашенков, пренео је ТАСС.

Додао је да су руске снаге заузеле место Доножњанка у Запорошкој области када су уништиле три оклопна транспортера и два борбена оклопна возила и када су украјинске снаге, када је рекао, убијено 140 украјинских војника.

Портпарол је рекао да су руски ПВО системи уништили осам украјинских беспилотних летјелица у близини самопроглашене Луганске Народне Републике, као и да је у области Красног Лимана уништено пет тенкова, седам оклопних возила и четири камионета.

Кијев: Чуло се 10 експлозија док је трајало упозорење за ваздушну опасност

У Кијеву се данас чуло десет експлозија док је трајало упозорење о руским ваздушним нападима.

Становници Кијева су навели да су чули гласне експлозије након што је Русија почела серију ваздушних удара, објавио је „Гардијан“.

Упозорење за ваздушну опасност издато је широм Украјине, а званичници су саветовали становништву да оде у склоништа.

Дјеловала је противваздушна одбрана у Кијеву, а Ројтерс наводи да се чуло 10 експлозија у центру украјинске престонице.

Начелник Кијевске области упозорио је унапријед на могуће ракетне нападе.

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко потврдио је на Телеграму да су се чуле експлозије у граду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана