Мађарска блокира нову помоћ ЕУ Украјини

ГС/Агенције
Foto: ЦТЊуз

МОСКВА/КИЈЕВ - Специјална операција руске војске у Украјини, 485. дан. Настављају се борбе на свим дјеловима фронта. Украјинске снаге трпе огромне губитке, док руска војска одбија све нападе. Руски предсЈедник Владимир Путин скренуо је, међутим, пажњу да офанзивни потенцијал Кијева још није исцрпљен.

ЕУ одобрава увећање фонда за украјинско оружје за још 3,5 милијарди евра

БРИСЕЛ – Министри спољних послова Европске уније одобриће повећање од 3,5 милијарди евра у фонд војне помоћи који се користи за финансирање оружја и муниције за Украјину, саопштили су званичници у петак.

Очекује се да ће министри на састанку у Луксембургу у понедјељак подићи финансијску границу за Европски мировни фонд (ЕПФ), који је већ издвојио око 5,6 милијарди евра војне помоћи Украјини, пренио је Ројтерс.

Међутим, према званичницима, Мађарска наставља да блокира додјелу још једне транше фонда од 500 милиона евра за Украјину.

Будимпешта је саопштила да неће укинути блокаду док Кијев не уклони мађарску банку ОТП са листе компанија које сматра "међународним спонзорима руског рата у Украјини".

Мађарска је укључивање банке на поменуту листу означила као "скандалозну".

"У понедјељак ће бити донијета одлука да се Европски фонд за мир допуни за 3,5 милијарди евра, али неће бити одлуке о новој транши Европског мировног фонда за Украјину, јер о томе још нема сагласности међу државама чланицама", рекао је високи званичник ЕУ, желећи да остане анониман.

Фонд је основан 2021. године и замишљен је за то да ЕУ ​​да помогне земљама у развоју да купе војну опрему, али су земље блока брзо одлучиле да је искористе за набавку оружја Украјини након почетка у фебруару прошле године.

 Рат је значио да је ЕПФ потрошио новац много брже него што се очекивало.

Првобитно је имао буџет од 5 милијарди евра, који је требало да траје до 2027.

Тај лимит је већ једном подигнут, за двије милијарде евра, прошлог децембра.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борел затражио је посљедње допуне прошлог мјесеца.

 

Зеленски наредио провјеру рада центара за регрутацију

Украјински предсједник Владимир Зеленски наредио је данас формирање посебне комисије која ће извршити провјеру рада шефова војних канцеларија за регрутацију у регионима широм Украјине.
Након састанка са највишим војним командантима, Зеленски је рекао да ће комисију предводити генерал Олександр Пављук, први замјеник министра одбране.

Одлука је услиједила након што су украјински медији извијестили о оптужбама за корупцију против шефа једне канцеларије за регрутацију.

Зеленски је рекао да је наредио хитну смјену шефа канцеларије о којем је писала "Украјинска правда", наводећи да његова породица посједује имовину и аутомобиле вриједне више милиона долара у Шпанији.

Он је додао да је разговарао и о ситуацији на линијама фронта, снабдијевању оружјем и темпу производње у украјинској намјенској индустрији.  

Кијев: Активни сукоби трајаће још два до три мјесеца

Активни сукоби у Украјини трајаће још два до три мјесеца, изјавио је замјеник директора Главне обавјештајне дирекције (ГУР) украјинског Министарства одбране Вадим Скибицки.

"Хајде да не прогнозирамо за цијелу годину. Рећи ћу то овако: у сљедећа два до три мјесеца биће активних сукоба, дефанзивних и офанзивних. У сваком случају, остаћемо усредсређени на средину љета", рекао је Скибицки за украјинску новинску агенцију РБЦ.

Руско Министарство одбране саопштило је раније да украјинске снаге од 4. јуна безуспјешно покушавају да изврше нападе. Предсједник Русије Владимир Путин нагласио је да украјинске снаге нису оствариле напредак ни у једном правцу, подсјећа ТАСС.

Замјеник украјинског министра одбране Ана Маљар признала је у уторак, 20. јуна, да Оружане снаге Украјине "имају проблема у тренутној контраофанзиви". Предсједник Украјине Владимир Зеленски истакао је дан касније да је контраофанзива спорија него што би то желио Кијев.

Руске снаге извеле интензиван напад дроновима-камиказама на упориште украјинске војске

"Рајнметал" испоручује Украјини још 20 борбених возила "мардер"

Њемачка компанија "Рајнметал" саопштила је да ће током љета испоручити Украјини још 20 борбених возила пешадије "мардер" , као и да је почео рад на стављању у строј још 60 таквих возила.

Украјинске снаге испалиле су скоро 100 пројектила на Белгородску област у Русији у последња 24 сата.

Макрон ће се одазвати уколико га предсједник Русије позове

Предсједник Француске Емануел Макрон изјавио је да ће се одазвати ако га предсједник Русије Владимира Путина позове телефоном, али да га први неће звати јер нема разлога за то.

"Наравно, јавићу се", рекао је он на питање новинара француске ТВ да ли би одговорио на телефонски позив који би стигао од Путина.

Ступио на снагу 11. пакет санкција против Русије

На снагу је ступио 11. пакет санкција против Русије, саопштило је естонско Министарство спољних послова.

На списак је уврштено још 87 компанија повезаних са одбрамбеним комплексом. Мјере су усвојене у сриједу, 21. јуна.

Украјинска команда пребацује оперативну резерву у правцу Купјанска

Украјинска команда пребацује оперативну резерву у правцу Купјанска, у колони је тешка техника која раније није учествовала у борбеним дејствима, рекао је за Спутњик војни експерт и потпуковник у оставци Андреј Марочко.

Током ноћи на читавој територији Украјине била је проглашена ваздушна опасност.

Руска војска је осујетила ротацију јединица украјинске територијалне одбране у правцу Лисичанска.

У Курску је током ноћи два пута дејствовала ПВО, изјавио је губернатор Курске области Роман Старовојт.

Руска војска контролише село Садово у Токмакском рејону Запорошке области и село Урожајно у ДНР.

Руска артиљерија уништила складиште муниције код мјеста Шчербиновки

Руска артиљерија уништила је складиште муниције и технике украјинске војске у области места Шчербиновки у ДНР, саопштио је начелник прес центра групе "Исток" руских Оружаних снага Вадим Астафјев.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана