Кенија прогласила рат милионима птица због уништавања сјетве

ГС
Foto: Гардијан

НАЈРОБИ - Намјера кенијске владе да убије до шест милиона црвенокљуних птица куелеа које су напале фарме имаће нежељене посљедице по грабљивице и друге дивље врсте, упозорили су стручњаци.

Континуирана суша на Рогу Африке смањила је количину домаће траве, чије је сјеме главни извор хране за птице куелеас, узрокујући да птице све више нападају житна поља, стављајући 800 хектара риже у опасност. Птице су уништиле око 300 хектара рижних поља.

Једна куелеа може појести до 10 грама житарица дневно, према Организацији за храну и пољопривреду (ФАО). Фармери у западној Кенији ће изгубити близу 60 тона житарица због птица. У 2021. години, ФАО је процијенио да су губици усјева који се могу приписати птицама износе 50 милиона долара годишње.

Прскање фентиона, органофосфатног пестицида, била је метода избора у борби против штеточина у Африци, али су истраживачи описали ту хемикалију као "токсичну за људе и друге организме који нису циљани".

"Фентион стога може повриједити или убити неселективно, с посљедичним штетним ефектима на нециљане организме", закључили су истраживачи.

Паул Гачеру, менаџер врста и локалитета у Нејчр Кенија, локалној подружници BirdLife International-а, рекао је да би метода која се користи за контролу куелеа требала бити добро проучена јер "широко распрострањена употреба авицида за нециљане врсте може довести до контаминације околиша и масовне смрти других птице и животиње".

"Често постоји лоше управљање локацијама након прскања, чиме се повећава ризик од смрти дивљих животиња повезаних с отровима, посебно међу животињама које чисте – отуда је потребно побољшати образовање и свијест о контроли куелеа", рекао је.

Са процијењеном популацијом у Африци од 1,5 милијарди птица, орнитолози кажу да нема довољно птица грабљивица да се униште огромне колоније куелеа нити ефикасна, еколошки прихватљива рјешења.

Сајмон Томсет, директор Kenya Bird of Prey Trust, рекао је да ће култура гарантовања сигурности људске хране изнад свега бити појачана "због онога што сада сматрамо вјероватноћом, због климатских промјена, као отворене травњаке који су се хранили куелеа земљишта се брзо претварају у пољопривредна земљишта".

У дијеловима Кеније у којима се узгаја пшеница, додао је Томсет, фармери су прскали све врсте птица за које се сматрало да представљају пријетњу фармама, "ипак неке од птица су ту да се хране инсектима који се хране њиховом пшеницом".

Али највише га брине учинак који пестицид може имати на неколико преосталих грабљивица. "Они на страни ограде за очување грабљивица су јако узнемирени због прскања. Данас су сви грабљивици у Кенији угрожени. У сваком случају, колико је прскање било ефикасно у посљедњих 60 до 70 година?"

ФАО и Програм Уједињених народа за околиш заједнички управљају Ротердамском конвенцијом, чији циљеви укључују смањење ризика од опасних хемикалија у пољопривреди. Разматрали су уврштавање фентиона у Анекс Три споразума, листу пестицида и индустријских хемикалија забрањених или строго ограничених из еколошких или здравствених разлога.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана