Кенеди: Бајден је већа пријетња америчкој демократији од Доналда Трампа

Танјуг
Кенеди: Бајден је већа пријетња америчкој демократији од Доналда Трампа

ВАШИНГТОН - Независни кандидат за предсједника САД Роберт Кенеди Млађи изјавио је данас да актуелни предсједник Џозеф Бајден представља већу пријетњу по америчку демократију од његовог претходника и поновног кандидата републиканаца Доналда Трампа.

“Могао бих да изнесем аргумент да предсједник Бајден представља много већу пријетњу демократији због тога што је Бајден први предсједник у историји који је користио федералне агенције како би цензурисао политички говор и своје политичке противнике”, рекао је Кенеди за Си-Ен-Ен.

Он је навео да ни Бајден, ни Трамп не треба да буду изабрани за предсједника САД на новембарским изборима, али је истакао да ниједан од двојице кандидата не би “уништио демократију”.

“Ако бих морао да означим једног од њих двојице као већу пријетњу по демократију, изабрао бих Бајдена јер је он злоупотребио федералне агенције против својих политичких противника”, поручио је Кенеди.

Он је додао да Трампов покушај да обори резултате предсједничких избора 2020. године “јасно представља пријетњу демократији”, али је поновио да Бајден представља већу пријетњу.

“Мислим да је то пријетња демократији. Покушај да се оборе резултати избора очигледно представља пријетњу демократију. Али питање је било ко је већа пријетња демократији? Нећу директно да одговорим на то питање, али могу да тврдим да је предсједник Бајден већа пријетња зато што је Први амандман најважнији”, рекао је Кенеди.

Први амандман америчког Устава, између осталог, гарантује грађанима САД право на слободу говора.

Избори за предсједника САД заказани су за 5. новембар, а истраживања јавног мњења показују да би за Кенедија гласало 9,5 одсто, за Бајдена 39,2 одсто Американаца, док би Трамп имао подршку 41,5 одсто бирача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана