Казна од 13,5 година затвора за отмичара д‌јевојчице у Аустралији

Tanjug
Foto: WestA

КАНБЕРА- Аустралијанац Теренс Кели, оптужен да је отео четворогодишњу д‌јевојчицу Клео Смит и 18 дана је држао затворену, осуђен је данас на казну од 13 и по година затвора.

    Кели (37), који је пред судом признао д‌јело за које је оптужен, отео је д‌јевојчицу из породичног шатора у удаљеном кампу сјеверно од Перта, главног града Западне Аустралије у раним јутарњим сатима 16. октобра 2021., затим је одвезао 75 километара до своје куће, која је на неколико минута од мјеста становања отете д‌јевојчице, гд‌је је држао Клео закључану у спаваћој соби, преноси Ројтерс.

    Започела је опсежна потрага која је трајала више од две недеље, а Смит је спашена 3. новембра, док је цијели случај привукао велику пажњу аустралијских и свјетских медија. 

    Приликом изрицања казне судија Џули Веџер је узела у обзир Келијево проблематично одрастање, али је рекла да је ризик од његовог понављања кривичног д‌јела висок, према савјету психијатријских стручњака.

    "Ви представљате велики ризик да озбиљно психички повредите било коју будућу жртву у случају да поновите кривично дело", рекла је она, према записнику суда у Перту.

    Кели ће имати право на условни отпуст за 11 година и шест мјесеци.

    Психијатар који је вјештачио у овом случају рекао је да је Кели користио наркотике и да болује од тешког поремећаја личности који је проистекао из занемаривања у детињству, што га је навело да створи "свет фантазије" са постојањем више замишљене д‌јеце од стране различитих жена.

     Кели је припадник аустралијске заједнице старосједелаца или Абориџина, који су према државној статистици испод националног просјека у многим социјално-економским категоријама, а према статистикама код њих се биљежи висока стопа самоубистава, насиља у породици и затворске казне.

     Њихов животни век је око осам година краћи од неаутохтоних становника Аустралије, наводи британска агенција.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана