У израелским ударима у Појасу Газе убијено шест оперативаца Хамаса

ГС/Агенције
У израелским ударима у Појасу Газе убијено шест оперативаца Хамаса

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 103 дан. Катар и Француска постигли су договор са Израелом и палестинском исламистичком групом Хамас о хитној испоруци лијекова за око 45 израелских талаца које Хамас држи у Гази у замјену за испоруку хуманитарне и медицинске помоћ за најугроженије палестинске цивиле. У израелским ударима на Појасу Газе убијено је шест оперативаца Хамаса, укључујући официра задуженог за испитивање осумњичених шпијуна, саопштила је израелска војска.

Хамас: У израелским нападима на Газу досад убијено 24.448 Палестинаца

У израелским нападима у Гази, за посљедња 24  часа убијено је 163 људи, саопштило је Министарство здравља Газе под контролом Хамаса, чиме је биланс броја жртава од 7. октобра повећан на 24.448.

У протекла 24 сати рањено је 350 људи у Појасу Газе, навело је Министарство.

Укупно је 61.504 рањених од почетка сукоба 7. октобра.

Из Хамаса истичу да већину убијених чине жене и деца, преноси Ал Џазира. Израелска војска је саопштила да је од почетка сукоба са Хамасом убила преко 9.000 милитаната у Гази, и око 1.000 унутар Израела, преноси Тајмс оф Израел.

У израелским ударима у Појасу Газе убијено шест оперативаца Хамаса

У израелским ударима на Појасу Газе убијено је шест оперативаца Хамаса, укључујући официра задуженог за испитивање осумњичених шпијуна, саопштила је израелска војска.

Војска је саопштила да је овај официр Хамаса, идентификован као Билал Нофал, убијен у ваздушном нападу који је извршила војска, поступајући на основу информација које је дала обавештајна служба Шин Бет, преноси "Тајмс оф Израел".

Нофал је био "одговоран за испитивање оних за које се сумња да су шпијунирали против Хамаса у јужној Гази", тврди израелска војска, додајући да је он "развио технике испитивања и истраге" које користи Хамас.

Војска је још саопштила да је убила Хамасову трочлану минобацачку посаду у Кан Јунису, а да су два милитанта убијена у ваздушном нападу у централној Гази.

Израелска војска: Убијен вођа терориста

Израелска војска је саопштила да је извела удар дроном на Западној обали, у близини кампа Балата, а да је мета био Абдалах Абу Шалал, како је наведено, главни терористички вођа у тој палестинској енклави, који је планирао непосредан напад.

Он је према саопштењу убијен у комбинованој операцији коју су извели војска и служба безбједности Шин Бет, преноси Тајмс оф Израел.

Војска је саопштила да је Абу Шалал одговоран за низ недавних напада, укључујући пуцњаву у јерусалимској четврти Шимон Хацадик у којој су два Израелца повријеђена и постављање бомбе која је ранила војника.

Након напада на терористичку ћелију коју је предводио Абу Шалал, у аутомобилу је пронађено оружје. Остали чланови нису одмах идентификовани.

Израелска војска тврди да је Абу Шалал добио новац и упутства од Ирана и терористичких група у Гази и у иностранству. Палестински извори су саопштили да су три особе погинуле у нападу на његов аутомобил.

Сенат САД: Није прошао приједлог за замрзавање војне помоћи Израелу

Амерички Сенат није усвојио резолуцију којом би се замрзнула војна помоћ Израелу, осим уколико Стејт департмент у року од 30 дана не достави извјештај о томе да ли је Израел кршио људска права у својој кампањи против Хамаса у Појасу Газе.

Резолуцију је поднио Берни Сандерс, сенатор државе Вермонт, али су против ње гласала 72 сенатора, наспрам 11 који су подржали тај приједлог.

- Морамо обезбиједити то да се америчка помоћ користи у складу са људским правима и нашим сопственим законима -  истакао је сенатор Сандерс, изражавајући жаљење због неуспјеха Сената да размотри мјере које утичу на ситуацију палестинских цивила у Гази.

Сандерсова резолуција је поднијета на основу Закона о страној помоћи, који дозвољава Конгресу да наложи Стејт департменту да објави извештај о људским правима и друге информације о било којој земљи којој САД пружају војну помоћ, преноси Ројтерс.

Да је резолуција усвојена, то би захтијевало да Стејт департмент поднесе извјештај Конгресу у року од 30 дана. Након што добије извјештај, Конгрес би могао да размотри додатну резолуцију која предлаже измјене безбједносне помоћи Израелу.

Упркос убједљивом поразу ове резолуције у Сенату, јавља се растућа забринутост, посебно међу љевичарски настројеним гласачима предсједника САД Џозефа Бајдена, због испоруке америчког оружја Израелу, упркос великим палестинским жртвама у Појасу Газе, наводи Ројтерс.

Бијела кућа је саопштила да се противи резолуцији. Сенатори који су гласали против кажу да се њоме шаље погрешна порука, у вријеме када Израел каже да прелази на прецизније таргетирање мета у Појасу Газе.

-Ова резолуција не само да је неоснована, већ је и опасна. Она шаље апсолутно погрешан сигнал у погрешно вријеме - прокоментарисао је републикански сенатор Линдзи Грејем.

Сједињене Државе дају Израелу 3,8 милијарди долара за војну помоћ сваке године, укључујући борбене авионе и бомбе које би могле да униште тунеле Хамаса, док је Бајден затражио од Конгреса да одобри додатних 14 милијарди долара помоћи Тел Авиву.

Постигнут договор о испоруци лијекова таоцима Хамаса и палестинским цивилима

Катар и Француска постигли су договор са Израелом и палестинском исламистичком групом Хамас о хитној испоруци лијекова за око 45 израелских талаца које Хамас држи у Гази у замјену за испоруку хуманитарне и медицинске помоћ за најугроженије палестинске цивиле.

Како преноси Ројтерс, помоћ ће данас бити пребачена из Катара у Египат, одакле ће бити достављена у Газу преко граничог прелаза Рафа.

Портпарол катарског Министарства спољних послова Мајед Ал Ансари поручио је да споразум значи да ће ''лијекови, заједно са другом хуманитарном помоћи, бити испоручени цивилима у Појасу Газе, у најугроженијим областима, у замјену за испоруку лијекова потребних за Израелце заробљене у Гази", али није навео колика и каква конкретно помоћ ће бити испоручена цивилима.

Раније је шеф кризног центра француског Министарства спољних послова Филип Лалио рекао да су ови преговори трајали недјељама и да је првобитна идеја потекла од породица неких од израелских талаца.

Међународни комитет Црвеног крста ће координијати испоруку на терену.

Међу таоцима у Гази је и двоје француских држављана, али никоме од њих нису хитно потребни лијекови, наводи Ројтерс.

Стејт департмент: Бликен и Гутереш у Давосу разговарали о Гази, Хутима…

Амерички државни секретар Ентони Бликен састао се с генералним секретаром УН Антониом Гутерешом на Свјетском економском форуму у Давосу, при чему су фокус њиховог разговора били хуманитарна ситуација у Гази и напади Хута у Црвеном мору, наводи се у саопштењу Стејт департмента.

-Секретар Блинкен је разговарао о текућој хуманитарној кризи у Гази, укључујући хуманитарни рад UNRWA (УН агенције за помоћ Палестинцима) која спашава животе, мултилатерални одговор на поновљене нападе Хута у Црвеном мору и растуће насиље банди на Хаитију - истакао је потпарол Стејт департмента Метју Милер.

Секретар Блинкен је изразио захвалност генералном секретару Гутерешу на његовим напорима да се суочи са бројним свјетским изазовима и потврдио партнерство између Сједињених Америчких Држава и Уједињених нација, додато је из Стејт департмента.

Блинкен: Превише Палестинаца убијено је у Појасу Газе

Превише невиних Палестинаца је убијено у Појасу Газе, а они који тамо и даље живе су у веома тешкој ситуацији, и зато покушавамо да им пружимо много више хуманитарне помоћи, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.

-Оно на шта смо фокусирани је покушај да се 7. октобар више никада не понови, а Израел је направио добар напредак по питању Хамаса, да учини оно што је потребно како Хамас не би могао да понови напад. Истовремено, од првог дана говоримо да је начин на који Израел то ради од виталног значаја. А то је посебно тачно када су у питању цивилни губици - рекао је Блинкен у интервјуу за Си-Ен-Би-Си.

Он је истакао да САД чврсто вјерују да док се не ријеши питање успостављања двије државе - односно формирања палестинске државе, неће бити мира и стабилности у том региону.

- Израел тако неће никада упознати праву сигурност. Дакле, када саставите интеграцију у региону, нормализацију односа Израела са сваком земљом, безбједносне гаранције и обавезе, палестинску државу, створили сте потпуно нови регион. А онда је највећи изазов Израела, највећи проблем, и за нас, изоловани Иран -  рекао је Блинкен.

Истакао је да је Израел фокусиран на Газу и напад од 7. октобра, али да чим та питања буду ријешена, потребно је донети ''фундаменталне одлуке''.

-То су тешке одлуке, које није лако донијети, али постоји нова једначина, која је сада могућа на начин који никада није била могућа у прошлости - рекао је Блинкен.

Он је оцијенио да новонастале околности могу довести до одлука и односа који нису били могући у прошлости.

- Тренутно смо на мјесту гдје су, опет, арапске земље, укључујући земље попут Саудијске Арабије, спремне да ураде ствари у својим односима са Израелом на које никада раније нису биле спремне. То отвара сасвим другачију будућност, много сигурнију будућност, али потребно је решити палестинско питање' - рекао је Блинкен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана