Каталонски лидер негира тврдње обавјештајаца да је предводио сепаратисте

Танјуг
Foto: Ondacero.es

БАРСЕЛОНА - Каталонски лидер и вођа сепаратистичке странке ЕРЦ, Пере Арагонес негирао је данас наводе шпанске обавјештајне агенције ЦНИ да је тајно предводио радикалну сепаратистичку протестну групу, рекавши да је агенција те тврдње искористила као изговор да га прати.

Арагонес тврди да је јуче примио озбиљно редиговане декласификоване документе шпанског Националног обавјештајног центра у вези са наводима да је био предмет шпијунских акција и да је затражио да одговорни за њих одговарају.

"(Документи) износе ову тврдњу која очигледно нема никаквих додира са стварношћу", рекао је Арагонес новинарима, додајуćи да се у документима не наводе разлози због којих се сумња да је он био координатор иза дјеловања ЦДР групе која је организовала неке од насилних протетста и напада на каталонски регионални парламент.

Арагонес није поменута документа показао новинарима, преноси Ројтерс.

Шпански министар правде Феликс Боланос поновио је да влада није знала за шпијунирање каталонских сепаратиста, као и да за такве активности није дала овлашћење.

Према његовим ријечима, ЦНИ и суд који одобрава акције агенције, немају обавезу да о свом раду обавјештавају владу.

Истрагу о наводном шпијунирању каталонског лидера, спроводи суд у Барселони, пошто је Арагонес прошлог јула поднио тужбу против израелске групе НСО, која продаје систем Пегасус, и против Паса Естебана, бившег директора ЦНИ.

Половином јануара шпанска влада је скинула ознаку тајности са докумената о прислушкивању мобилног телефона каталонског предсједника, које су обављали агенти ЦНИ користећи израелски шпијунски софтвер Пегасус.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана