Каталонија: Градске власти морају дозволити топлес на јавним базенима

Срна
Foto: Илустрација

МАДРИД- Активисти у Каталонији славе након што је влада овог шпанског региона обавијестила своје градске управе да морају дозволити женама да на јавним базенима буду у топлесу.

Дозвољавање топлеса на јавним базенима у Каталонији садржана је закону из 2020. године. Међутим, поједини општински базени су спријечили ову праксу, што сваког љета резултира великим бројем приговора.

Локалним властима је сада речено да забране сваки облик дискриминације.

"Спречавање жена да буду у топлесу искључује дио популације и нарушава слободан избор сваке особе у погледу њеног тијела", наводи се у саопштењу одјељења за равноправност и феминизам каталонске владе.

У документу се наводи да локалне власти морају да се "бране од дискриминације било ког мотива, укључујући пол, вјерска убјеђења или одјећу".

Такође, у документу се позива да се дозволи дојење, као и употреба купаћих костима који прекривају цијело тијело, односно муслиманске "бурке".

Портпарол каталонског одјељења за равноправност рекао је шпанским медијима да је писмо само "подсјетник", али да су општине обавезне да га поштују.

Регионална влада, предвођена Каталонском републиканском љевицом, која се залаже за независност, може теоретски да казни било коју градску власт за коју се утврди да је прекршила прописе и то сумом до 500.000 евра, наводи Би-Би-Си.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана