Картаполов: Русија помjера горњу границу за регрутацију на 30 година

Танјуг
Картаполов: Русија помjера горњу границу за регрутацију на 30 година

МОСКВА- Према приједлогу закона о повећању максималне старосне границе за обавезну војну службу у Русији, старосна граница за регрутацију биће од 18 до 30 година, изјавио је данас предсједник Комитета за одбрану Државне думе Андреј Картаполов.

Картаполов је, коментаришући амандмане на приједлог закона који пролази кроз друго читање у доњем дому руског парламента, рекао новинарима да је кључна измјена то да ће горња старосна граница у старосној групи за регрутовање бити 30 година.

Сви мушкарци у Русији, старости између 18 и 27 година, тренутно су у обавези да служе војни рок годину дана или да прођу одговарајућу обуку док студирају, а Картапалов је рекао да је донијета одлука да доња старосна граница остане 18 година.

Он је објаснио да је то одлучено јер, како је навео, има много младих који би жељели да се пријаве у војну службу са 18 година "и та могућност им је тренутно доступна", пренио је ТАСС.

Нова правила, која ће ступити на снагу 1. јануара 2024. уколико закон буде усвојен, неће утицати на нове трупе позване ове јесени, прецизирао је Картаполов.

У верзији током првог читања, приједлог закона је првобитно позивао на подизање доње старосне границе за мушкарце који се позивају на обавезну војну службу са 18 на 21 годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана