Караганов: Америка неће бранити Европу у случају атомског удара Русије

Срна
Foto: Риа Новости

БИЈЕЉИНА - Један од водећих руских спољнополитичких ауторитета Сергеј Караганов сматра да ће морална и друга деградација Запада неизбјежно довести до трећег свјетског рата и залаже се да Русија нанесе ограничене атомске ударе по Европи да би и себе и свијет спасила од глобалног нуклеарног рата.

Караганов, који је почасни предсједник московског Савјета за спољну и одбрамбену политику, увјерен је да пријетња употребом нуклеарног оружја може помоћи да се западне земље "отријезне" и натјерају да прекину сукоб са Русијом који траје не само у виду рата у Украјини.

"Не слажем се са критичарима који тврде да позивам на жгашење пожара бензиномж. Поента је у томе да надолазећу ватру можемо зауставити постављањем противпожарних преграда на њеном путу или паљењем својеврсне сусретне ватре" - објашњава Караганов, а преносе руски медији.

Критичарима његовог начелног залагања за "превентивни нуклеарни удар по циљевима у Европи", Караганов објашњава да је "потпуно свјестан нуклеарне стратегије САД и да је сигуран да оне неће користити нуклеарно оружје да заштите Европу".

"Прочитајте члан пет Повеље НАТО – он ништа не говори о томе да ће САД, или било која друга држава у блоку, аутоматски нанијети узвратни удар, залажући се за НАТО земљу која је погођена. Ништа од тога!

Штавише, када сам проучавао историју стварања НАТО-а, читао сам документе и знам да су амерички сенатори успјели да обезбиједе да члан пет не предвиђа никакве аутоматске гаранције" - наводи Караганов.

Он поставља питање шта, заправо, каже члан пет НАТО-а?

"Само то да ће у случају напада на државу чланицу Алијансе друге земље нападнутој жпружати помоћж. А какву помоћ – војну, економску, хуманитарно – о томе ће се одлучивати у складу са бирократским процедурама унутар алијансе", наводи Караганов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана