Канцеларије Би-Би-Сија у Индији претражене послије документарца о премијеру

Танјуг
Канцеларије Би-Би-Сија у Индији претражене послије документарца о премијеру

ЊУ ДЕЛХИ - Канцеларије Би-Би-Сија у Мумбају и Њу Делхију претражене су у оквиру истраге пореских органа, након што је Би-Би-Си емитовао документарац у Великој Британији у којем критикује индијског премијера Нарендру Модија.

"Надамо се да ће ова ситуација бити рјешена што је прије могуће", наводи се у кратком саопштењу британског канала и додаје да "потпуно сарађују" са властима.

Иако је документарни филм емитован само на телевизији у Великој Британији, индијска влада је покушала да забрани људима да га гледају у Индији, називајући га "непријатељском пропагандом и антииндијским смећем" са "колонијалним начином размишљања".

Документарац прати прве Модијеве кораке у политици, укључујући његов успон до именовања за главног министра западне државе Гуџарат.

Документарац се фокусирао на премијерову улогу у нападима на муслимане у Гуџарату 2002. године, када је био главни министар.

Немири у Гуџарату 2002. године трајали су три дана и били су обиљежени насиљем међу заједницама у западној индијској држави Гуџарат.

Према званичним подацима, нереди су окончани са 1.044 мртвих, 223 несталих и 2.500 повријеђених, а од погинулих 790 су били муслимани и 254 хиндуси. 

Документарац поставља питања о поступцима Модија током вјерских немира.

Извјештај Форин офиса тврди да је Моди био "директно одговоран" за "климу некажњивости" која је омогућила насиље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана