Канцеларија Зеленског представила наредне кораке послиjе самита у Швајцарској

Танјуг
Канцеларија Зеленског представила наредне кораке послиjе самита у Швајцарској

БИРГЕНШТОК/КИЈЕВ - Министри и савјетници појединих земаља наставиће са састанцима о три тачке мировног плана Украјине које су разматране на мировном самиту у швајцарском Биргенштоку овог викенда, саопштила је вечерас Канцеларија украјинског предсједника.

Како преноси Кијев индепендент, умjесто фокусирања на свих десет области Украјининог десетопунктног мировног плана, делегације на самиту су разматрале три тачке: нуклеарну сигурност, безбједност снабдијевања храном и потпуни повратак ратних заробљеника и цивила које држи у заробљеништву Русија.

-Сљедећи кораци укључују одржавање тематских разговора о свакој тачки на нивоу министара и савјетника. Већ имамо сигнале за организацију састанака из више земаља - написао је на Фејсбуку замјеник шефа канцеларије предсједника Володимира Зеленског, Игор Жовка.

Према Жовки, Француска, Чешка, Турска, Кенија, Саудијска Арабија, Сједињене Америчке Државе, Норвешка, Пољска, Канада, Катар, Чиле, Финска, Холандија, Немачка и Велика Британија сигнализирале су спремност да учествују у разговорима.

Након тематских састанака, "излазимо на други самит који би требало да постави темеље трајног и праведног мира", написао је он.

Мировни самит у Украјини одржан је овог викенда у Швајцарској уз учешће стотинак делегација, али не и Русије која није позвана на скуп.

Рат у Украјини изазива "људске патње и разарања великих размјера", али за пут ка миру је потребно учешће свих страна, наводи се између осталог у завршном саопштењу након глобалне Мировне конференцији о Украјини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана