Канадски парламентарац извинио се јер је похвалио украјинског припадника СС дивизије (VIDEO)

Танјуг
Канадски парламентарац извинио се јер је похвалио украјинског припадника СС дивизије (VIDEO)

ОТАВА - Предсједник канадског Доњег дома Ентони Рота извинио се након што је на сједници скупштине назвао "украјинским херојем" 98-годишњег Јарослава Хунку који је током Другог свјетског рата служио у нацистичкој СС јединици.

-Након што сам постао свјестан више информација, жалим због своје одлуке - рекао је Рота и додао да се ''најдубље извињава'' јеврејским заједницама, додавши да у потпуности преузима одговорност за оно што је учинио, преноси Ројтерс.

Рота је у свом саопштењу додао да нико, укључујући његове колеге парламентарце или украјинску делегацију, није био унапријед упознат са његовим плановима или оним што ће говорити.

Рота је упутио признање Хунки током посјете украјинског предсједника Володимира Зеленског, који је захвалио Канади на помоћи у рату који Русија води против Украјине.

Након обраћања Зеленског, Рота је одао признање Хунки који је сједио у галерији, похваливши га што се борио за независност Украјине од Русије, преноси Ројтерс.

Хунка је након опаски Рота добио овације присутних.

Његово извињење захтиевао јеврејски Центар „Симон Визентал“, који је Хунку означио као припадника 14. дивизије Вафен-СС.

-У вријеме растућег антисемитизма и изобличења холокауста, невјероватно је узнемирујуће видјети како канадски парламент аплаудира појединцу који је био члан јединице Вафен-СС, нацистичком војном огранку одговорном за убиства Јевреја и других. Мора се дати објашњење како је ова особа ушла у сале канадског парламента и добила признање од предсједавајућег Представничког дома и овације - саопштено је из Центра „Симон Визентал“.

Руски амбасадор у Канади Олег Степанов рекао је да ће амбасада Русије данас упутити писмо премијеру Џастину Трудоу и ноту канадском министарству спољних послова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана