Канадски мајор: Кинески авион испалио сигналну ракету испред нашег хеликоптера

ГС
Foto: The Canadian Press

ОТАВА- Кинески борбени авион испалио је сигналне ракете испред канадског војног хеликоптера, изнад међународних вода у Јужном кинеском мору прошле недјеље, што су канадски војни званичници назвали "непромишљеном акцијом која је могла да резултује обарањем летјелице".

"Ризик по хеликоптер се састојао у томе што су сигналне ракете ишле ка елиси или моторима, што је небезбједно, непрофесионално", рекао је мајор Роб Милен, официр при Краљевској канадској фрегати ХМЦС Отава, одакле је полетио хеликоптер "Сикорски сајклон", пренио је Си-Ен-Ен.

Ово је други инцидент који је канадски хеликоптер имао са кинеским ловцима, а Милен је додао да су кинески ловци били на 30 метара од хеликоптера.

Такође, додао је да су Канада и неке друге земље имале блиске авионске сусрете са кинеским авионима, али и да је ово ријетка ситуација у којој је акција предузета против хеликоптера.

Први инцидент догодио се изнад међународних вода, на око 60 километара од Парацелских острва у сјеверном дијелу Јужног кинеског мора, а и други се догодио код Парацела, на око 40 километара удаљености.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана