Канађанка признала да је покушала отровати Трампа

ГС
Канађанка признала да је покушала отровати Трампа

Канађанка Паскал Ферије признала је да је крива због тога што је 2020. године тадашњем предсједнику САД Доналду Трампу послала у Бијелу кућу пријетеће писмо натопљено рицином, потенцијално смртоносним отровом.

Њеним писмом поручивало се Трампу, тада кандидату за реизбор на мјесто предсједника државе, да “одустане и уклони кандидатуру”. Међутим, оно је пресретнуто у септембру 2020. године у служби за сортирање поште, прије него што је могло да стигне на своје одредиште.

Слична писма слала полицији

Ферије (55) је такође признала кривицу за слање сличних пријетећих писама званичницима полиције у Тексасу. Очекује се да ће, по основу споразума са тужилаштвом, отићи у затвор на 262 мјесеца, што је нешто мање од 22 године, а изрицање казне заказано је за април.

- Нема мјеста политичком насиљу у нашој земљи и нема изговора за претње званичницима и угрожавање јавних службеника - саопштио је у Вашингтону државни правобранилац.

Према наводима тужилаштва, она је прерадом рицинуса направила рицин, а онда га је послала Трампу у писму у којем је тадашњег предсједника назвала “одвратним тиранским кловном”.

У писму се поред осталог поручивало:

- Ако ово не уради посао, наћи ћу ја бољи рецепт за други отров, а можда ћу и употребити мој пиштољ кад будем могла да дођем. Уживај. Слободан побуњенички дух.

Пиштољ, нож и стотине метака

Окривљена је ухапшена приликом покушаја да из Канаде уђе у САД преко граничног прелаза Бафало у савезној држави Њујорк, а при себи је имала пиштољ, нож и неколико стотина метака, саопштиле су власти.

Истрага је дошла и до осам контаминираних писама упућених тексашким званичницима који су имали везе са установама у којима је Феријева била притворена 2019. године. Поруке су створиле “страх и стрес” иако нису успјеле у тровању својих мета, рекао је амерички правобранилац из Тексаса Аламдар Хамдани. Паскал Ферије је признала кривицу за та кршење забрана у вези са биолошким оружјем у два кривична поступка покренута против ње у Вашингтону и Тексасу.

Она је емигрирала из Француске у Канаду и двојна је држављанка тих земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана