Канада у 2022. увећала број становника за више од милион

Танјуг
Foto: Илустрација

ОТАВА- Број становика у Канади је по први пут прошле године порастао за више од милион људи, скоро у потпуности захваљујући међународни миграцијама, саопштила је влада.

Пораст од 2,7 одсто представља и највећу годишњу стопу раста становништва Канаде од 1957. године.

Повећање становништва је дјелимично подстакнуто напорима владе да регрутује мигранте у земљу, како би се ублажио недостатак радне снаге, навела је канадска статистика.

Земља у великој мјери зависи од миграција које треба да пруже подршку становништву које је све старије.

Статистички завод Канаде је саопштио и да пораст броја сталних и привремених имиграната може „такође да представља додатне изазове за неке регионе земље у вези са становањем, инфраструктуром и транспортом, као и пружањем услуга становништву“.

Међународне миграције чине скоро 96 одсто раста становништва, наводи се у саопштењу.

Премијер Џастин Трудо улаже напоре да привуче више имиграната у земљу откако је дошао на власт 2015, а прошле године је влада објавила план да до 2025. прими пола милиона имиграната годишње.

Канадска влада прихвата и људе погођене сукобима, као што су рат у Украјини, хуманитарна криза у Авганистану и земљотреси у Турској и Сирији.

Ако би Канада одржала повећање од 2,7 одсто сваке године, њено становништво би се удвостручило за 26 година, додала је влада.

Претходни највећи пораст становништва у Канади, 1957. године, дошао је у контексту "бејби бума" послије Другог свјетског рата и кретања избјеглица након Мађарске револуције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана