Канада и Кина протjералe дипломате из Торонта и Шангаја

Танјуг
Канада и Кина протjералe дипломате из Торонта и Шангаја

ОТАВА/ПЕКИНГ - Кина је данас протjерала канадског дипломату из конзулата у Шангају, након што је Отава наредила кинеском дипломати из Торонта да напусти земљу, пренио је Ројтерс. Канада је у понедјељак избацила кинеског дипломату Џаа Веија, након обавјештајног извјештаја канадске службе која га је оптужила да је малтретирао канадског посланика, који је критиковао Пекинг због третмана према Ујгурима.

Кина је одговорила да, као одговор на "неразумне акције Канаде", протјерује конзула Лин Лалонд из канадског конзулата у Шангају, која ће морати да напусти земљу до 13. маја.

Кинеско министарство спољних послова додало је да Кина задржава право за даље акције. Канадска шпијунска агенција (ЦСИС) објавила је извјештај из 2021. године о кинеском утицају у Канади у којем се наводи кинески утицај у Канади, у којем је било ријечи о могућим пријетњама члану парламента Мајклу Чонгу и његовој породици у Хонгконгу.

Детаљи извјештаја ЦСИС појавили су се 1. маја, када је канадски лист "Глоуб анд мејл" објавио да је Кина тражила информације о Чонгу и његовој породици, у вјерованој намјери да од њега "направи примјер" и да одврати остале посланике да заузимају анти-кинеске ставове.

Чонг је рекао новинарима да је период од двије године предугачак да се донесе одлука о протјеривању, док је Пекинг поручио да се никад није мијешао у унутрашња питања Отаве.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана