Канада: Букте пожари у Алберти, евакисано десетине хиљада људи

Танјуг
Канада: Букте пожари у Алберти, евакисано десетине хиљада људи

ЕДМОНТОН - Канадска покрајина Алберта затражила је помоћ од савезне владе јер се бори против шумских пожара који одавно нису виђени у тој покрајини.

До синоћ су 94 пожара су горјела широм Алберте, од којих 27 није било под контролом, пренио је BBC.

Локалне власти замолиле су 29.000 људи да се евакуишу из својих домова, а покрајина је прогласила ванредно стање током викенда због пожара.

Премијерка Алберте Денијел Смит рекла је да је у понедjељак разговарала са премијером Џастином Трудоом и затражила додатну помоћ, укључујући и восјку.

-Премијер Трудо потврдио је да ће војска бити послата да помогне, уколико буде неопходно - рекла је Смит на конференцији за новинаре.

Она је рекла да су у току "изазовна времена" за покрајину, у време док се ватрогасци боре са ватреном стихијом, а грађани и болнички пацијенти морају да напуштају погођене области.

-Десетине хиљада људи је приморано да напусти своје домове и послове, остављајући иза себе сав свој посjед, питајући се да ли ће остати без свега што су стварали - рекла је премијерка.

Смит је рекла да ће покрајинска влада платити ванредну финансијску помоћ од 935 америчких долара (1.250 канадских) за сваког одраслог који је био приморан да се евакуише на период дужи од седам дана.

Алберти је већ стигла помоћ из других покрајина, укључујући ватрогасце Квебека и Онтарија. Најгоре је у областима попут Дрејтон велија, на 140 километара западно од главног града Едмонтона, и Фокс Лејка, на 550 километара сjеверно од главног града, гдjе су 20 домова и полицијска станица изгорjели у пожару.

Алберта је главна покрајина у Канади за производњу нафте, а пожар је узроковао гашење неких резервоара природног гаса и нафте, као и затварање цијеви. Неки становници околних покрајина, Британске Колумбије и Саскачевана, такође су евакуисани због пожара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана