Канада: Бивши обавјештајни званичник одавао податке криминалцима

Танјуг
Канада: Бивши обавјештајни званичник одавао податке криминалцима

ОТАВА- Бившег високог обавештајног званичника канадске полиције, Камерона Ортиса, порота је прогласила кривим за одавање података осумњиченим криминалцима, преноси Би-Би-Си.

Бивши генерални директор Националног центра за координацију обавештајних служби, огранка Краљевске канадске коњичке полиције (RCМP), који је ухапшен прије четири године, проглашен је кривим по шест тачака оптужнице, укључујући кршење закона о националној безбједности.

Суђење у канадској провинцији Онтарио трајало је осам недјеља. Рочиште за изрицање казне биćе одржано почетком јануара.

Током суђења, одржаног иза затворених врата, Ортис је негирао да је дијелио владине тајне са личностима из организованог криминала, тврдећи да је тајно радио на спречавању "озбиљне пријетње Канади".

Са друге стране, тужиоци су тврдили да је он искористио свој положај 2015. године да би намјерно одавао осјетљиве информације без одобрења, или обавјештења надређених, тројици чланова међународног ланца за прање новца и човеку по имену Винцент Рамос, чију су компанију америчке власти претходно повезале са трговцима дрогом и припадницима организованог криминала.

На случај се гледало као на тест способности Канаде да кривично гони случајеве шпијунаже.

Џорџ Долхај из Државног тужилаштва Канаде рекао је у саопштењу да пресуда "јасно указује да случајеви који укључују најосјетљивије врсте информација могу бити суђени у обичном кривичном суду".

Канада је чланица организације "Фиве Ајз" за размјену обавјештајних података, заједно са Сједињеним Државама, Британијом, Новим Зеландом и Аустралијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана