Камински и Васик пребачени у затворе

Срна
Камински и Васик пребачени у затворе

ВАРШАВА - Бивши пољски министар унутрашњих послова Маријуш Камински и његов бивши замјеник Мачеј Васик одведени су из истражног притвора у Варшави у затворе у различитим дијеловима земље, јавили су пољски медији.

Васик је послат у затвор у близини града Остролека, сјевероисточно од главног града Пољске, док је Камински пребачен у затвор у Радому, јер има болницу, јавила је телевизија Полсат. Камински је јуче почео штрајк глађу као “политички затвореник”.

Оба ова бивша службеника би ускоро могла да буду одведена у друге затворе из безбједносних разлога.

Камински и Васик ухапшени су у уторак, 9. јануара, у предсједничкој палати у Варшави, гђе су стигли на позив предсједника Анџеја Дуде. Хапшења су довела до таласа протеста странке Право и правда (ПиС).

Двојица бивших званичника су 2015. године осуђена на три и по године затвора због злоупотребе положаја, али су прије ступања на снагу пресуде постали посланици тада владајуће партије ПиС и Дуда их је помиловао. Међутим, предсједничко помиловање је издато мимо закона, јер пресуде тек треба да ступе на снагу.

Регионални суд у Варшави осудио је бивше званичнике прошлог мјесеца на двије године затвора због злоупотребе положаја док су водили Централни антикорупцијски биро у такозваном “земљишном скандалу” 2015. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана