Камила крунисана за краљицу

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ЛОНДОН- Поред краља Чарлса Трећег, данас је крунисана и његова супруга Камила, која је тако добила титулу краљице.

Како наводи Ројтерс, јавност није очекивала да ће се Чарлс њоме вjенчати, поготово након смрти своје прве супруге Дајане 1997. године.

Упркос томе, Чарлс и Камила вjенчали су се осам година касније, и од тада ју је већина британске јавности прихватила.

Дугогодишњи краљевски коресподент и аутор књиге ''Краљица нашег доба'' Роберт Хардман, навео је да се краљ ''у великој мjери'' ослања на Камилу.

''Она је његова сродна душа. Они су тим, то морате бити'', рекао је он и додао да је Камила дуже била у браку са Чарлсом него што је то била Дајана.

Рођена као Камила Шанд 1947. у имућној породици, она се кретала у друштвеним круговима који су је довели у контакт са будућим краљем, којег је упознала почетком 1970-их.

Када се краљ посветио поморској каријери, Камила се удала за коњичког официра Ендруа Боулса, са којим има двоје дjеце.

Чарлс и Камила су обновили своју везу почетком 1990-их, док су обоје још били вjенчани, што је јавност сазнала након што је објављен тајно сниман телефонски разговор између њих двоје.

''Све бих издржала, то је снага љубави'', каже Камила на том снимку.

Чарлс је након тога признао да је обновио аферу са Камилом, али, како је рекао, ''тек након што се мој брак неповратно распао''.

Дајана је назвала Камилу ''ротвајлером'' у чувеном интервјуу из 1995, а Чарлсов отац, принц Филип је у писму Дајани написао: ''Не могу да замислим да неко при здравој памети остави тебе због Камиле''.

Када су се Чарлс и Камила вјенчали, краљевска палата је саопштила да она неће носити титулу принцезе од Велса, која би јој припадала. Због расположења британске јавности, која је ту титулу још увијек везивала за Дајану, Камила се задовољила титулом војвоткиње од Корнвола.

Било је, такође, одлучено да, када Чарлс постане краљ, Камила добије титулу "принцеза пратиља", али је краљица Елизабета промијенила ту одлуку.

Да није то учињено, Камила би ушла у историју као прва супруга британског краља која нема титулу краљице.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана