Камала Харис званично кандидат: Народ је одувиjек мој клијент

Танјуг
Камала Харис званично кандидат: Народ је одувиjек мој клијент

ЧИКАГО - Потпредсjедница САД Камала Харис званично је прихватила номинацију Демократске странке да буде њен кандидат на предсједничким изборима у САД у новембру.

-У име народа, у име сваког Американца, без обзира на странку, расу, пол или језик, у име моје мајке и у име Американаца, као људи са којима сам одрасла, људи који вриједно раде, који јуре своје снове и који пазе једни на друге, у име свих оних чија се прича може написати само у највећој нацији на Земљи, прихватам вашу номинацију за предсједника Сједињених Америчких Држава - рекла је Харис посљедње вечери Демократске националне конвенције у Јунајтед центру у Чикагу, преноси Си-Ен-Ен.

Харис је у говору који је трајао 45 минута говорила о личном животу, обећала борбу за средњу класу и на моменте оштро критиковала свог противкандидата из  Републиканске странке Доналда Трампа.

-Хвала мом невјероватном суругу Дагу, јер је био сјајан партнер, отац. Срећна ти годишњица брака, много те волим - рекла је Харис на почетку обраћања.

Она је потом захвалила предсједнику САД Џоу Бајдену, наводећи да "осјећа велику захвалност када се сјети кроз шта су све прошли заједно".

Камала Харис је рекла да је "пут којим је дошла до кандидатуре био неочекиван, али да неочекивани путеви за њу нису ништа необично", преноси Глас Америке.

Она је говорила о свом животу, родитељима и испричала да су јој током одрастања узори били борци за грађанска права, што је утицало на то да постане тужитељка.

-Када сам била у средњој школи, почела сам да примјећујем нешто код своје најбоље пријатељице Ванде. Била је тужна и понекад није жељела да иде кући. Једног дана сам је питала да ли је све у реду. И повјерила ми се да је сексуално злоставља њен очух. И одмах сам јој рекла да дође и живи код нас, тако је и било. То је један од разлога због којих сам постала тужилац. Да заштитим људе попут Ванде јер вјерујем да сви имају право на безбједност, достојанство и правду -  истакла је Харис.

Она је истакла да је као тужитељка увијек имала само једног клијента - народ и да је радила у име народа.

-Знам да има људи са различитим политичким ставовима који вечерас ово гледају. И желим да знате: обећавам да ћу бити предсједница свим Американцима... Бићу предсједница која нас уједињује око највиших стремљења. Предсједница која води и слуша, која је реалистична, практична и разумна. И увијек се бори за народ. Од суднице до Бијеле куће, то је мој животни посао -  навела је Камала Харис.

Нагласила је да предстојећи избори нису само најважнији у животу сваког Американца, "већ су најважнији у историји земље".

Она сматра да је републикански кандидат "у многим стварима неозбиљан човјек, али да су посљедице његовог повратка у Бијелу кућу изузетно озбиљне".

-Не само због хаоса који је створен док је био на власти, већ и због свега што се десило кад је изгубио изборе... И замислите шта ће сада да ради. Његова намјера је да затвара новинаре, политичке противнике, сваког кога види као непријатеља - казала је она.

Харис је рекла да ће Трампов програм "Пројекат 2025" земљу гурнути уназад и додала: "Америко, не идемо уназад!"

Неколико пута током обраћања истицала је да ће се борити за бољи живот средње класе и да је то "циљ њеног мандата".

-Трамп се не бори за средњу класу, већ за "своје пријатеље милионере", он ће им смањити порезе што ће повећати јавни дуг. Трампови порези ће повећати цијене за средњу класу, а ми ћемо смањити порезе за средњу класу - обећала је Харис.

У говору је истакла и право на абортус које је угрожено послије одлуке Врховног суда САД и, како је навела, "судија које је Доналд Трамп поставио у тај суд".

-Чула сам приче да су неке жене побациле на паркингу, добијале сепсу, губиле могућност да више икада имају дјецу, јер су доктори били уплашени да ће ићи у затвор. Парови желе породицу, а онда им се укида вјештачка оплодња. Ово се дешава у нашој земљи због Трампа, и није готово - рекла је она и додала да ће Трамп увести националну забрану абортуса и укинути абортус лековима уколико постане предсједник.

У дијелу говора посвећеном спољној политици, Харис је обећала да ће као предсједница увијек стајати уз Украјину, да неће напустити НАТО и да ће бринути о америчким војницима, а такође је говорила и о рату у Гази.

-Бајден и ја радимо нон-стоп јер је сада тренутак да се постигне договор о таоцима и прекиду ватре. Радимо на томе да се оконча овај рат тако да Израел буде безбједан, да престану патње и да Палестинци имају право на безбједност, сигурност и самоопредељење - истакла је Камала Харис.

Додала је да ће увијек заступати право Израела да се брани и да ће се "увијек супростављати диктатурама попут Ирана и Сјеверне Кореје", које, како је навела, "навијају за Трампа".

Демократска кандидаткиња говор је завршила позивом бирачима да изађу на изборе, да гласају и "изборе се за земљу коју воле и идеале којима теже".

Осим Харис, посљедње вечери конвенције демократа говорили су демократски сенатори и конгресмени, сестра предсједничке кандидаткиње, а појавила се и глумица Ева Лонгорија, док је за музички дио била задужена пјевачица Пинк.

Харис је прва црнкиња и прва Американка из Азије која је демократска предсједничка кандидаткиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана