Како су туристи из Индије завршили на ратишту у Украјини (ВИДЕО)

Танјуг
Foto: Принтскрин

КИЈЕВ - Седам држављана Индије у видео поруци навело је да их руске власти тјерају да ратују у Украјини на страни Русије.

Снимак са обраћањем седам Индијаца објављен је на друштвеној мрежи "Икс" блогерке и новинарке индијске НДТВ Уме Судхир.

Индијци тврде да су у Русију дошли крајем децембра 2023. године као туристи, а да им је тада туристички агент понудио да посјете Бјелорусију на шта су они пристали.

"Нисмо знали да нам треба виза. Када смо стигли у Бјелорусију, агент нам је тражио новац и онда је нестао", каже један од индијских држављана у видео клипу, преноси Укринформ.

По доласку у Бјелорусију, индијске држављане је привела полиција. Туристи су потом предати руским властима, које су их натјерале да потпишу документа на руском језику без обезбјеђења преводиоца.

23-year-old man who said he is from Gurdaspur Punjab GagandeepSingh called @ndtv @ndtvindia to appeal to @MEAIndia @states_mea @DrSJaishankar to help them return to India; says 7 of them who met in Russia may be deployed any time, without any training, to fight war in Ukraine pic.twitter.com/re6eFuyY1v

— Uma Sudhir (@umasudhir) March 4, 2024

Након тога, како наводи индијски портал Њуз 18, они су прошли петнаестодневну војну обуку, а затим су послати на фронт.

Индијанцима је објашњено да алтернатива војној служби може бити затворска казна од 10 година.

Судхир, која је објавила видео поруку, напомиње да њени суграђани „у сваком тренутку могу бити послати да учествују у сукобима“.

Индијске власти су саопштиле у фебруару да покушавају да врате кући око 20 држављана те земље који су били у посјети Русији и завршили у руској војсци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана