Како су сломили Орбана: Мелони га позвала у луксузни хотел, били су тамо сатима

ГС
Како су сломили Орбана: Мелони га позвала у луксузни хотел, били су тамо сатима

Мађарски премијер Виктор Орбан јуче је подржао договор о огромном пакету помоћи Украјини.

Иако се нагађало да ће Орбан на јучерашњем састанку ЕУ опет блокирати споразум, састанак је трајао свега сат времена, након чега је објављено да су договор подржале све државе чланице.

“Политицо” сада пише да су за увјеравање Орбана заслужни италијанска премијерка Ђорђа Мелони и француски премијер Емануел Макрон. “Мелонијева је водила разговоре с Орбаном због њихове дугогодишње везе”, рекла су двојица дипломата за “Политицо”.

Одлука, донесена јуче на самиту у Бриселу, била је кључна за челнике ЕУ који су жељели показати подршку Украјини, док су истовремено показали да су у стању обуздати мађарску побуну. Орбан је опетовано пријетио да ће употријебити тактички вето на низ европских питања како би извукао новац из ЕУ.

Улазећи јуче на састанак челници су нагласили да би, иако је договор без Мађарске могућ, то Русији сигнализирао недостатак европског јединства.

Људи блиски Мелони рекли су да је она започела свој такозвани “дипломатски рад” прије неколико мјесеци, да је одржавала разговоре и састанке на којима су учествовали разни министри и званичници, чак и прије него што 27 челника није успјело постићи договор о помоћи Украјини у децембру, јер Орбан то не би подржао.

И у сриједу навече изасланства су радила до касно у ноћ како би осигурала да Орбан не минира споразум.

Ове је седмице Мелони појачала своје напоре, пише “Политицо”, разговарајући с Орбаном преко телефона, саставши се с њим у отмјеном бриселском хотелу “Амиго” на сат времена разговора, и поново у четвртак ујутро прије почетка састанка.

У сриједу навече француски предсједник Емануел Макрон такође се састао с Орбаном, након што је седмицама покушао изградити мостове с њим. Раније овог мјесеца покушао је придобити мађарског челника током ручка у Елисеју. Током тог ручка Макрон је замолио Орбана да подијели своју визију како боље интегрисати источне земље ЕУ

Макрон је одиграо кључну улогу у овим преговорима, нагласиле су дипломате. “Никада није желио антагонизовати Орбана, већ га је желио придобити за себе. То је приступ који се данас исплатио”, рекао је извор близак француском предсједнику. “Ове офанзиве омогућиле су предсједнику Европског вијећа, Шарлу Михелу да одмах започне самит објавом дуго очекиваног договора”, рекао је један званичник упознат с расправом у просторији.

Михел је прескочио формалности, брзо излажући детаље споразума с Орбаном, на који се ниједан челник није бунио, укључујући мале уступке Мађарској. Годишња расправа о пакету помоћи и “ако је потребно” ревизија за двије године “омогућили би Орбану да спаси образ код куће”, рекао је један дипломата ЕУ.

Мађарска је развој ситуација представила као побједу Будимпеште. Орбанов политички директор Балаш Орбан тврдио је да је Будимпешта добила шта је хтјела од самита. “На крају прве године мора се поновно преговарати о помоћи Украјини, а на крају друге године цијело ће се питање поновно размотрити у контексту буџета ЕУ за сљедећи период”, написао је Балаш Орбан на Тwиттеру.

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лејен нагласила је да Орбану нису дани додатни уступци, а исто је учинио и њемачки канцелар Олаф Шолц на прес конференцији након самита.

Још важније од придобијања Будимпеште била је додана реченица у тексту која се реферише на раније закључке самита, који гарантују да је начин на који Европска комисија оцјењује владавину права у Мађарској поштен и објективан. То је учињено како би се обновило дубоко неповјерење које Будимпешта има према Комисији у погледу исплате новца Мађарској. “Орбан је добио обавезу да се с њиме поступа праведно”, рекао је један дипломата ЕУ.

Дипломате и званичници рекли су да је Орбан једноставно морао попустити како би избјегао велику политичку кризу. А уочи објаве у четвртак, челници нису били стидљиви показати Мађарској ко је главни. “Мађарска треба Европу. Такође би требао видјети што Мађарска добија својим припадањем Европи”, рекла је естонска премијерка Каја Калас улазећи на састанак, преноси “Индех“.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана