Како су Њемци тестирали тенк „Леопард 2“ помоћу кригле пива ВИДЕО

ГС
Foto: Скриншот

БЕРЛИН - Украјина је, након више мјесеци неизвјесности, добила њемачке тенкове Леопард 2.

Пољска је већ испоручила четири „Леопарда“ Кијеву, пошто је обучила посаде како да раде, одржавају и боре се користећи веома напредно оружје.

Развој насљедника Леопарда 1 започео је почетком седамдесетих година двадесетог вијека. У том периоду је постојала могућност отвореног сукоба између чланица НАТО савеза и чланица Варшавског пакта, па је њемачкој војсци био неопходан нови главни борбени тенк. Први прототипови су направљени 1972. године,а 1977. је наручено 1.800 нових тенкова за Њемачку војску. Првих 30 тенкова је испоручено 1979. када је и нови тенк уведен у наоружање.

Када су Њемци открили Лопард 2, тај модел постао је веома популаран код земаља чланица НАТО, због своје брзине, снаге и прецизности. Колико је заиста моћан Леопард, Њемци су доказали и необичним снимком, који је и данас виралан.

Наиме, Бундесвер је својевремено објавио видео снимак који показује могућности тенка, укључујући испаљивање главног топа од 120 мм док је у покрету, а како би што боље дочарали могућности овог моћног оружја, искористили су и криглу пива.

Наиме, на снимку се види како војник пуни криглу и ставља је на врх топа. Како се на снимку види, кригла се не помјера, нити се пиво из ње просипа, без обзира што тенк јури по неравном терену. Њемци су на овај начин хтели веома сликовито да дочарају колико је овај тенк стабилан и да је могуће прецизно циљање и при већим брзинама.

Подсјетимо, овај тенк тежак је око 60 тона и дугачак десет метара. Сматра се једним од најбољих и најмодернијих борбених тенкова на свијету.

Тренутна верзија главног борбеног тенка је Леопард 2 А7 и испоручује се од 2014. Од почетка производње 1978. њемачка фирма Краус-Мафај Вегман испоручила је више од 3.500 тенкова Леопард 2.

Његово главно наоружање је топ с тзв. глатком цијеви од 120 милиметара с максималним дометом од 5.000 метара и у стању је да отвара ватру и у стању мировања и у покрету. Према Бундесверу, предности Леопарда је у комбинацији ватрене моћи, оклопне заштите и покретљивости. Достиже брзину до 70 килиметара на сат, а покреће га релативно економичан дизел-мотор.

Осим Њемачке, а ускоро и Украјине, тренутно га користи још најмање 14 земаља у разним прилагођеним варијантама, пише Енџинирине.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана