Како су експлодирали пејџери код 3.000 људи у Либану?Једна од теорија посебно застрашујућа

Г.С.
Foto: Taнјуг

БЕЈРУТ - Најмање девет особа је погинуло, а Либан и Хезболах су тврдили да је Израел одговоран за ове догађаје

Око 2.800 људи, међу којима и велики број припадника либанског оружаног покрета Хезболах, који подржава Иран, као и лјекари, повријеђени су у уторак након што су им експлодирали пејџери којима су комуницирали.

Најмање девет особа је погинуло, а Либан и Хезболах су тврдили да је Израел одговоран за ове догађаје.

Послије експлозије пејџера који су користили припадници Хезболаха, појавила су се питања шта је пејџер и како може да експлодира.

Пејџер је мали електронски уређај који се користи за примање текстуалних порука или обавјештења без потребе за интернет везом. Обично се користио 90-их и раних 2000-их као примарно средство комуникације, пре него што су мобилни телефони постали широко доступни.

Пејџер, како објашњава британска радио станица ЛБЦ, функционише на једноставан начин – корисници у уређај уносе код, који се прослеђује пријемном центру или систему који пејџеру шаље обавјештење. Уређај може да приказује текстуалне поруке или кратка обавјештења, а у неким моделима корисници могу да одговарају на поруке или бирају одређени број.

Иако је употреба пејџера значајно опала са појавом паметних телефона, они се и даље користе у неким специјализованим областима, као што су болнице и здравствене установе, гдје су цјењене због брзих и поузданих обавјештења.

Према прелиминарним информацијама, до експлозија у уторак могло је доћи због прегријевања и експлозије батерије уређаја, пише ЛБЦ и истиче да су спекулације о доласку нове групе сумњивих пејџера нетачне.

Пробој сервера, прегријевање и експлозија литијумске батерије?

Према информацијама до којих је дошла либанска телевизијска мрежа ЛБЦИ, први извјештаји указују да је сервер пејџера био изложен сајбер претњи или нападу, што је довело до инсталирања скрипте података која је изазвала преоптерећење. То је вјероватно довело до прегревања литијумске батерије, која је потом експлодирала, преноси ЛБЦ. 

Физичка оштећења коју претрпи корисник уређаја могу бити од тешких до мањих, у зависности од тога који дио тијела је изложен контакту са уређаје, преноси Курир.

Си-Ен-Ен извјештава да стручњаци нуде двије конкурентске теорије о томе како су се стотине аларма могли активирати у исто вријеме. Једна горе поменута теорија је да је дошло до пробоја сајбер безбједности, што је довело до прегријевања и експлозије литијумских батерија пејџера.


Други, пак, каже да је то био „напад на ланац снабдјевања“, односно да су аларми неовлашћено модификовани током процеса производње и отпреме.

Дејвид Кенеди, бивши обавјештајни аналитичар америчке Националне безбједносне агенције (НСА), рекао је за Си-Ен-Ен, међутим, да експлозије приказане на видео снимцима изгледају „превише моћне да би биле даљински и директни хак који би преоптеретио пејџер и проузроковао литијумску батерију да експлодира“.

Кенеди наводи да другу теорију сматра вјероватнијом, уз још једну опаску.

- Вјероватније је да је Израел имао људске оперативце... у Хезболаху... Пејџер би имао уграђен експлозив и вјероватно би детонирао тек када је примљена одређена порука“, рекао је он.

- Сложеност која је потребна да се ово изведе је невјероватна. То би захтијевало много различитих обавјештајних компоненти и извршења. Људска интелигенција (ХУМИНТ) би била главни метод који се користи да се ово изведе, заједно са пресретањем ланца снабдјевања како би се унијеле измјене на пејџерима - он додао је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана