Како Орбан види будућност ЕУ

Танјуг
Како Орбан види будућност ЕУ

СТРАЗБУР - Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је данас да Европска унија мора да се промијени, а да мађарско председавање ЕУ има за циљ да буде "глас и катализатор промена".

"Оно што је најважније, ЕУ мора да се промени. Мађарско председавање жели да буде глас промене и њен катализатор. Одлуке морају доносити земље чланице ЕУ и њихове институције, а не мађарско председништво", истакао је премијер.

Према његовим речима, посао Мађарске је да укаже на проблеме и изнесе предлоге у интересу мира, безбедности и просперитета ЕУ.
У свом обраћању Европском парламенту у Стразбуру где је представљао мађарски програм, Орбан је рекао да је конкурентност најважнији елемент промене.

"Циљ мађарског председавања је да на неформалном састанку Европског савета у Будимпешти 8. новембра усвоји нови европски споразум о конкурентности, нови пакт о конкурентности. Уверен сам да ће политичко опредељење на највишем нивоу дати подстицај за преокрет у европској конкурентности који нам је потребан. Препоручујем да ово ставимо у центар акционог плана за предстојећи институционални циклус", истакао је Орбан.
Што се тиче проблема са конкурентношћу ЕУ, Орбан је рекао да економски раст блока у последње две деценије константно заостаје за растом

Сједињених Америчких Држава и Кине и да је раст продуктивности био спорији од раста његових конкурената, као и да је његов удио у глобалној трговини опао.

"Предузећа плаћају два до три пута више за струју него у САД, а цијене гаса су четири до пет пута веће", додао је он, преноси МТИ.
Оценио је да је Европска унија изгубила значајан раст БДП-а одустајањем од руског гаса, а у међувремену су, као је навео, значајна финансијска средства преусмерена на енергетске субвенције и изградњу инфраструктуре неопходне за увоз течног гаса.

"Половина европских компанија сматра да је цена енергије главна препрека инвестицијама. У случају индустрија које интензивно користе енергију, а које су важне у привреди Уније, производња је опала за 10-15 процената", навео је Орбан.

Орбан је подсјетио да је Мађарска први пут председавала Саветом Европске уније 2011. године и да је ситуација у блоку данас "далеко тежа и озбиљнија".

"Теже је, јер је ситуација Уније данас много озбиљнија него 2011. године. И можда озбиљније него у било ком тренутку у историји Уније. Шта видимо данас? У Украјини, односно у Европи бесни рат, озбиљни сукоби уништавају и погађају нас на Блиском истоку и у Африци, а сваки сукоб са собом носи опасност од ескалације", упозорио је премијер Мађарске.

Према његовим речима, миграциона криза је достигла димензије које нису виђене од 2015. године, а илегалне миграције и безбедносне претње сада прете да дезинтегришу шенгенски простор.

"Једном када некога пустимо унутра, више нећемо моћи да га пошаљемо кући...На територију Уније могу бити примљени само они којима је унапред дата дозвола, а у Унију можете ући само са дозволом. Сва друга решења су, по мом мишљењу, илузија", рекао је Орбан.
Он је истакао да систем азила ЕУ данас не функционише и да су илегалне миграције у Европи "довеле до пораста антисемитизма, насиља над женама и хомофобије".

Орбан је рекао да се блок суочава са одлукама које ће одредити његову судбину и да мађарско председавање тражи решења за заједничке европске проблеме "која се заснивају на здравом разуму".

"Али ми не тражимо само решења, ми Мађари у Европској унији и даље тражимо своје снове, заједницу слободних и равноправних народа, домовину Мађара, демократију демократија. Тражимо Европу која се боји Бога и чува достојанство људи, и која опседа врхове културе, науке и духа. Ми смо чланови Европске уније не зато што јесте, већ зато што би могла да буде. И све док видимо да можемо да направимо Европу оном што би могла да буде, док год постоји и мало шансе, боримо се за њу. Ми у мађарском председавању смо заинтересовани за успешну Европску унију и уверен сам да ће успех нашег председавања бити успех целе Европске уније. Учинимо Европу поново великом", закључио је Орбан.

Након обраћања мађарског премијера, неколико посланика је почело да пева италијанску партизанску песму "Бела ћао", а председница ЕП Роберта

Мецола је дала знак за тишину европосланицима.

"Ово није Песма Евровизије", поручила је она.

Послије Виктора Орбана, обратила се Урсула фон дер Лајен, а за њом лидери посланичких група.

Ако ти требају додатне измене или приједлози, слободно реци!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана