Како је Турска заувијек прецртaла самит у Давосу: Ердоган и "једноминутни потрес" у Швајцарској

ГС
Foto: Принтскрин

Свјетски економски форум у швajцарском Давосу сваке године привлачи велику пажњу јавности с обзиром на то да на њему учествују бројни политички и економски званичници из свих дијелова свијета.

Осим што је прилика за унапређење економске сарадње, самит у Давосу неријетко је прилика и за низ политичких договора који могу помоћи, али и одмоћи у рјешавању сложених глобалних питања.

Док неки званичници самит у Давосу памте по бројним договорима, за друге је он ипак синоним за неугодна политичка искуства. Међу онима који су доживјели такво искуство је и предсједник Турске Реџеп Тајип  Ердоган чији је снимак са састанка у Давосу на којем је разговарао са израелским предсједником Пересом поновно стигао у фокус јавности.

Наиме, 29. јануара 2009. године у Давосу  Ердоган, који је тада обављао функцију премијера Турске, састао се са израелским предсједником  Пересом.

Баш у том периоду, као и данас, Израел је покренуо офанзиву на подручје Појаса Газе, а фотографије и снимци из Газе су и тада шокирали свијет.

У бурној размјени мишљења, Ердоган је у Давосу рекао Пересу да су израелски зрачни напади и инвазија на палестинску територију били веома погрешни те је поручио како је много људи убијено.

Ердоган је у дискусији са Пересом тражио од модератора панела минуту додатног времена како би образложио ставове.

"Сјећам се два бивша премијера у вашој земљи који су рекли да су се осјећали веома сретни када су могли ући у Палестину тенковима. Веома ми је тужно видјети да људи аплаудирају ономе што сте рекли. Много је људи убијено. Мислим да је то јако погрешно", поручио је Ердоган.

У међувремену, модератор дискусије и колумниста Вашингтон Поста Давид Игнатиус рекао је Ердогану како му је вријеме за говор истекло.

"Молим вас, допустите ми да завршим", рекао је Ердоган на што је Игнатиус изјавио како је вријеме за вечеру.

"Хвала вам пуно. Хвала вам пуно. Мислим да се нећу вратити у Давос након овога", поручио је тада Ердоган те је напустио дискусију. Овакав развој догађаја турски медији су описали као "једноминутни потрес" у Давосу.

Од тада па све до данас, Турска има поприлично резервиран став према Давосу, а ове године први пут нису послали нити једног званичног представника, преноси Кликс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана