Како је протекао први "обрачун" Трампа и Бајдена

Танјуг, Агенције
Како је протекао први "обрачун" Трампа и Бајдена

АТЛАНТА - Завршним ријечима америчких предсједничких кандидата Доналда Трампа и Џозефа Бајдена завршена је прва дебата организована у студију CNN-а.

Своје посљедње минуте у првом окршају и Трамп и Бајден су искористили да изнесу низ оптужби на рачун један другог.

Бајден, који је први имао ријеч фокусирао се прво на порезе и економију и нагласио да га је његов претходник (Трамп) оставио са "катастрофом".

Рекао је и да је Трамп био најгори предсједник у историји, као и да сумња да ће Доналд Трамп прихватити резултате избора 2024. ако изгуби.

-Он само цвили. Не може да поднесе пораз - рекао је Бајден.

Са друге стране Трамп је рекао да је током његовог мандата улагано у војску, дошло је до највећег смањења пореза, док је за Бајдена рекао да се само жали и не ради ништа.

Критиковао је и Бајденову граничну политику и његово руковање повлачењем из Авганистана и друге аспекте Бајденове спољне политике.

-Цијела земља експлодира због вас, јер вас не поштују, а морају да поштују свог предсједника. Не поштују вас широм свијета - рекао је Трамп.

Амерички председнички кандидати дискутовали су о бројним темама током телевизијске дебате, између осталог и о ветеранима, случају Сторми Данијелс, наркоманији, црној заједници у САД током којих су изнијели различите ставове и оптужили један другог за бројне ствари.

Трамп је Бајдена оптужио да је неспособан и да је уназадио бројне ствари током мандата, док је Бајден са друге стране, за Трампа рекао да има "морал уличне мачке" и подсјетио на случај Сторми Данијелс која је тврдила да је имала односе са Трампом.

Трамп је негирао те наводе уз тврдњу да је цијели случај био монтиран и да су га водиле демократске судије.

Бајден је Трампа оптужио и да нема смисла за америчку демократију и навео да је његово предсједавање било најгоре у историји САД.

На констатацију новинара да је број наркомана порастао за вријеме и Трампа и Бајдена, Трамп је рекао да се то дешава због великог броја људи који прелазе границу.

На питање о годинама Бајден је рекао да је био најмлађа особа икада изабрана у Сенат, а да је сада најстарији.

-Овај тип је три године млађи и много мање компетентан. Само погледајте записник. Види шта сам урадио. Видите, преокренуо сам ужасну ситуацију - рекао је Бајден.

Са друге стране Трамп је рекао да је урадио когнитивни тест и да је у доброј форми као и прије 25, 30 година.

-Вјероватно сам мало лакши, али сам у доброј форми као и пре много година. Осјећам се веома добро - рекао је Трамп.

Доналд Трамп изјавио је уколико постане предсједник неће забранити лијекове за абортус, док је Џо Бајден рекао да је ужасна ствар да питање абортуса буде у надлежности држава.

Они су током дебате на CNN-у расправљали, између осталог, о питању абортуса, односно о ранијој одлуци Врховног суда да одбаци тужбу којом се оспорава дозвола Управи за храну и лекове да регулише пилуле за абортус мифепристон.

-Врховни суд је управо одобрио пилулу за абортус и ја се слажем са њиховом одлуком да су то урадили и нећу је блокирати -рекао је Трамп.

Бајден је рекао да је идеја да жена може да оде код љекара који ће на основу њених околности одлучити да ли она може да обави абортус или не.

-Идеја је да су државе у стању да то ураде. Има пуно младих жена које ће силовати тазбина, супружници, браћа и сестре и оне не могу ништа да учине поводом тога - рекао је Вајден.

Када се ради о миграцијама, Бајден је рекао да је до сада много радо на томе да добије двопартијски споразум, да је за вреијме његове администрације значајно повећан број службеника за азил.

-Он када је био предсједник одвајао је бебе од мајки, стављао их у кавезе, ми пазимо да се породице раздвоје. Ја сам промиенио закон на начин да сте сада у ситуацији да је 40 одсто мање људи илегално прелазе границу - рекао је Бајден.

Са друге стране Трамп је рекао да је у његово вријеме граница САД биле најсигурнија у историји, а да је Бајден ријешио да отвори границу.

-Отворио је границу за људе из затвора, менталних установа, лудница, терориста, имамо највећи број терориста који долазе у нашу земљу, сви терористи, широм свијета, не само у Јужној Америци, они долазе из цијелог свијета са Блиског истока, они пристижу - рекао је Трамп.

На питање о најављеној депортацији имиграната Трамп је рекао да Американци тренутно живе у "леглу пацова" јер не постоје границе, а све због, како је рекао "глупе политике".

-Долазе и убијају наше грађане на нивоу који никада нисмо видјели. Ми то зовемо мигрантским злочином. Ја то зовем Бајденов мигрантски злочин. Они убијају наше грађане на нивоу који никада раније нисмо видјели - рекао је Трамп.

Говорећи о сукобу у Украјини Бајден је рекао да је Трамп охрабрио Русију да уђе у рат.

-Био је лош и по питању Авганистана. То је била тако ужасна срамота, најсрамнији тренутак у историји нашег државу да када је Путин то гледао и видео је неспособност - рекао је Бајден.

Трамп је рекао да рат у Украјини никада није требало да се догоди.

-А он је дао 200 милијарди долара сада или више Украјини. Дао је 200 милијарди долара. То је много новца. Немојте мислити да је икада било нешто слично овоме. Ја само указујем на новац који трошимо на овај рат. И не би требало да се деси да се тај рат ријеши између Путина и Зеленског пре него што ступим на дужност 20. јануара. Ријешићу тај рат, средићу га брзо - рекао је Трамп.

Упитан да ли би подржао стварање независне палестинске државе како би се постигао мир у региону, Трамп је рекао да би морао да размотри то.

Прва тема о којој су амерички предсједнички кандидати расправљали током дбате била је економија, за коју је актуелни предсједник оцијенио да никада није била боља и да је у процвату, а Трамп да је у потпуном расулу.

Бајден је током дебате, која се у организацији CNN-а одржава у Атланти, у студију без публике, рекао да је када је дошао на функцију предсједника стање у економији било лоше, да је била "у слободном паду" послије Трампа - са незапосленошћу која је порасла на 15 одсто.

-Сада имамо 800.000 нових радних мјеста, али има још тога да се уради. Радим напорно да се изборим са проблемима поскупљења хране. Постараћемо се да снизимо цијену становања. Потрудићемо се да изградимо два милиона нових јединица. Комбинација онога што ми је остало и корпоративне похлепе је разлог зашто смо тренутно у овом проблему -  рекао је Бајден.

Додао је и да Трампова администрација није много урадила, и да су ствари биле у хаосу када је дошао на мјесто предсједника.

Са друге стране Трамп је рекао да је за вријеме његовог мандата економија била највећа у историји земље и да су сви били задивљени резултатима.

-Друге земље су нас копирале. Погодио нас је ковид, а када смо то урадили, потрошили смо неопходан новац да не бисмо завршили у Великој депресији, какву смо имали 1929. Док смо завршили, урадили смо одличан посао. Имамо много заслуга за економију, много заслуга за војску, а нема ратова и толико других ствари. Све је било добро - рекао је Трамп.

Трамп је оцеијнио и да су једини послови које је Бајден створио - послови за илегалне мигранте и послови који су се вратили након пандемије Ковида.

-Није урадио добар посао. Он је лоше урадио посао и инфлација убија нашу земљу. То нас апсолутно убија. Поред тога убио је медицинску и социјалну заштиту, упропастио је - рекао је Трамп.

На питање водитеља о намјери да уведе царину од 10 одсто на сву робу која долази у САД, Трамп је рекао да ће то натјерати земље, попут Кине, да плате много новца, да смање дефицит САД у огромној мјери, док је водитељ констатовао да је под обје администрације - и Трампове и Бајденове државни дуг скочио на рекордно висок ниво.

Наредна дебата одржаће се почетком септембра.

Вриједи истаћи да је ово била историјска дебата, у смислу да је одржана чак четири мјесеца прије самих избора, а и по томе да је вођена под специјалним правилима које је предложио CNN, организатор овог догађаја. Трумп и Биден нису могли причати у исто вријеме, а дебата није одржана пред публиком.

Било је неколико момената који ће се памтити. Свакако је упечатљиво и да се два кандидата нису руковала на самом почетку дебате, што је био обичај у прошлости.

Што се тиче Бидена, изгледао је доста боље него што се то очекивало, имајући у виду бројне гафове и неугодне ситуације у којима се налазио у претходном периоду. Ипак, неколико пута је "изгубио мисао", што је Трумп знао искористити, а посебно ће бити упамћен гаф гдје је Бјелорусију назвао НАТО земљом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана