Како је дошло до оптужнице против Трампа?

ГС/Агенције
Foto: Твитер

ЊУЈОРК- Бивши амерички предсједник Доналд Трамп појавиће се данас пред судом у Њујорку због оптужби да је током предизборне кампање 2016. године платио 130.000 долара порно звијезди Сторми Данијелс у замјену за њено ћутање поводом тврдњи о сексуалној афери са Трампом.

Прије изласка пред судију Хуана Мерчана, у оквиру редовне процедуре највјероватније ће му бити узети отисци прстију и биће фотографисан, преноси Глас Америке.

Од када је објављена оптужница, званичници суда, представници њујоршке полиције и Трамповог обезбјеђења одржавају састанке на којима усаглашавају план за Трампово појављивање - од питања којим ће ходницима проћи и које ће улице у близини бити блокиране, до тога на којим ће локацијама бити забрањено паркирање.

Сторми Денијелс, правог имена Стефани Клифор, у својој књизи из 2018. "Потпуно разоткривање" препричава судбоносни сусрет с Трампом у голф-одмаралишту на обали језера Тахо у Невади.

Тада је настала њихова заједничка фотографија - Трамп с црвеном капом, а Денијел у црној мајици у порнографском кину гдје је она радила као особа која дочекује кориснике. Денијелс је тада имала 27, а Трамп 60 година. Његова трећа супруга Меланија родила је њиховог сина Барона четири мјесеца прије.

Порнозвијезда је књизи написала да ју је Трампов тјелохранитељ позвао да с Трампом вечера у његовом апартману. Денијелс је написала да је с Трампом имала "најбезвезнији секс у животу" и нимало ласкаво је описала дијелове његове анатомије.

Девет година послије, 2016., Трамп постаје републикански предсједнички кандидат. The National Enquirer, таблоид у власништву Трамповог пријатеља, пише да Денијелс тражи понуде за своју потенцијално политички штетну причу о односу с Трампом.

Како би то спријечио, у причу се укључује Мајкл Кохен, тада Трампов лични адвокат надимка Питбул. Кохен, који се у међувремену окренуо против Трампа, признао је да је договарао исплату 130.000 долара Денијелс у замјену за ћутање о сусрету 2006. године.

Денијелс и Трамп, под псеудонимима Пеги Петерсон и Дејвид Денисон, били су стране у споразуму о тајности података који је Кохен припремио. Тај је документ сада међу судским списима. Исплату је открио Вол Стрит Журнал у јануару 2018. и то је основа за оптужбе с којима се Трамп суочава.

Денијелс је у међувремену добро уновчила славу стечену у борби с Трампом на суду и на друштвеним мрежама. На Твитеру се међусобно вријеђају, она изругује величину његовог "сићушног" порног органа, а он њено издужено "коњско" лице.

Ово је први кривични поступак против једног бившег или актуелног америчког предсједника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана