Како изгледа свакодневни живот у Тел Авиву

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ТЕЛ АВИВ - Када се у Тел Авиву огласе сирене све стаје - људи заустављају своја возила, возачи градског превоза стају и отварају врата, запослени напуштају радна мјеста, а за мање од минут, на улицама града остају само они који нису стигли да оду у неко од многих склоништа, јавља репортер Танјуга.

Ти који нису успjели да се склоне лежу потрбушке на земљу, са рукама преко главе.

Узбуна траје углавном десетак минута, након чега се живот наставља нормално, до нове узбуне.

На улицама је примjетна војска и полиција, али и цивили који су наоружани, тако да је сасвим нормално на улици видjети, рецимо, дjевојку у мајци на брателе и у хеланкама са аутоматском пушком преко рамена, јавља новинар Танјуга.

ПВО "Гвоздена купола" чува небо изнад Прољећног Брежуљка, што у буквалном преводу значи Тел Авив.       

Сирене се оглашавају само у оним дијеловима града који су у том тренутку на удару. Тада на небу могу да се виде ракете за које кажу да су испаљене са палестинске територије, и како их обара израелски ПВО, а након тога експлозије.

Сви грађани на свом телефону имају имају апликацију која их одмах упозорава уколико постоји опасност од напада и та апликација може да се подеси тако да упозорава само за оне делове града у којима се налазите тог дана.

Приликом слетања авиона, у коме је била екипа Танјуга, у близини аеродрома "Бен Гурион" пале су две ракете.

У авиону су биле бројне породице које се враћају у земљу да се боре, иако на западу имају сређен живот.

Новинар Танјуга разговарао је у авиону са Исаком, који се са супругом и петоро дјеце од којих најстарије дијете има седам, а најмлађе годину дана, упутио у отаџбину.

Послије недјеља ваздушних удара прешло се на копнену офанзиву. Израелски тенкови улазе у Газу, али се настављају и ваздушни удари, а и поред упозорења израелске војске да становници напусте град и оду на југ, многи то нису учинили, јер немају гдје да оду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана