Како функционише израелска Гвоздена купола

Танјуг
Како функционише израелска Гвоздена купола

ТЕЛ АВИВ- Након што је палестинска милитантна група Хамас гађала Израел великим бројем ракета, земља се поново ослонила на противракетни одбрамбени систем ''Irone Dome'' (Гвоздена купола).

Према писању Си-Ен-Ена, Гвоздена купола је једно од најважнијих оруђа у израелском арсеналу које је спасило безброј живота током разних сукоба у посљедњој деценији.

Ријеч је о веома ефикасном систему, а Израелске одбрамбене снаге (IDF) су у мају саопштиле да је Гвоздена купола имала стопу успјешности од 95,6 одсто током ракетних напада палестинске милитантне групе Исламски џихад.

Мобилни систем противваздушне одбране састоји се од 10 батерија од којих свака носи три до четири бацача ракета.

Развој Гвоздене куполе почео је 2007. године, а након тестирања 2008. и 2009. године, прве батерије су пуштене у рад 2011. године, док је систем од тада неколико пута унапређиван.     

Гвоздена купола је дизајнирана да обара долазеће пројектиле и опремљена је радаром који детектује ракете у кругу од четири до 70 километара, а затим користи систем команде и контроле који брзо израчунава да ли надолазећи пројектил представља пријетњу или ће вjероватно погодити ненасељено подручје.

Ако ракета представља приjетњу, систем испаљује пројектиле како би је уништио у ваздуху.

Стопа успjешности система достиже и више од 90 процената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана