Како ће предсjеднички избори у Русији утицати на рат

ГС
Foto: Танјуг/АП, Телеграф

Аналитичари кажу да ће Русија вјероватно настојати да поврати иницијативу у Украјини у војном притиску током оштрог зимског периода, уочи предсједничких избора у марту, на којима садашњи први човјек Владимир Путин тражи нови мандат током којег би остао у Кремљу најмање до 2030. године.

Након што је годину дана провела укопана међу снажно утврђеном линијом фронта како би потиснула контраофанзивне напоре Кијева, истраживачки центар Института за проучавање рата сугерише да Русија сада покреће нападе дуж огромне линије фронта и настоји да поврати иницијативу.

Међутим, истраживачки центар је скептичан у погледу успјеха било каквог зимског притиска Москве. Институт за проучавање рата напомиње да Украјина користи оштрије временске прилике да изгради сопствена утврђења у дијеловима линије фронта, "чувајући на тај начин људску снагу и средства за будуће офанзивне напоре", преноси Телеграф.

"Тешки временски услови су вјероватно успорили брзину руског напредовања дуж већег дијела линије фронта, повећали руске губитке и додатно нарушили морал руских војника", наводи истраживачки центар.

Према центру, успостављање украјинских тактичких одбрамбених позиција ће највероватније ојачати способности украјинских снага да се бране од текућих и скупих руских напада са мање сопствених снага и/или уз мање жртава у одбрани.

"Успостављање украјинских тактичких одбрамбених позиција може постати одскочна даска за будуће украјинске офанзивне операције гдје и када украјинске снаге одлуче да поново покрену офанзивне операције", додаје центар у извјештају.

Институт за проучавање рата каже да је руским војницима наређено да појачају нападе на украјинске снаге уочи руских предсједничких избора како би подржали Владимира Путина.

Путин жели да његове снаге у нападу током најизазовнијих зимских временских услова импресионирају руске гласаче, додаје институт.

"Руске снаге су под притиском да у потпуности преузму и одрже иницијативу у првим мјесецима 2024. прије предстојећих мартовских руских предсједничких избора", додаје институт.

Аналитичари кажу да Путин жели да искористи своју инвазију на Украјину као средишњи дио своје предизборне кампање. Он је потврдио да ће се кандидовати на изборима у петак на церемонији додјеле медаља у Кремљу за војнике.

Руске снаге нападају град Авдијевку у близини Бахмута на линији фронта у источном украјинском региону Донбаса од почетка новембра 2023.

Рат у Украјини почео је у фебруару 2022. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана