Како Божић прослављају у другим земљама

Г.С.
Како Божић прослављају у другим земљама

Земље које прослављају Божић 7. јануара су Бјелорусија, Египат, Етиопија, Грузија, Русија, Украјина...

РУСИЈА: На празник породица се окупља око трпезе, на којој се налази 12 врста јела у част дванаесторици апостола. Бијела тканина се користи на столовима за вечеру која у неким земљама симболизује чистоћу. Слама се такође ставља по столовима и она симболизује једноставност и скромност Христовог рођења. Руси бадњак називају сочељник, по ријечи сочиво, јелу које је обавезан дио празничног ручка.

БЈЕЛОРУСИЈА: Прослава Божића у Бјелорусији, у којој има више од 1.100 православних храмова, фокусирана је на учествовању у литургијама, посјети вашарима и дијељењу слаткиша. Вечера за Бадње вече почиње појављивањем прве звијезде на небу, након чега се ставља слама испод столњака и износи јело. Један од најраширенијих божићних обичаја је ­да жене обилазе домове и пјевају кољадке, што је пагански обичај којег Бјелоруси нису хтјели да се одрекну, већ су га везали за Божић.

ГРУЗИЈА: Грузини на овај дан иду на Алило, масовну шетњу улицама, при чему су обучени у посебну свечану одјећу. При томе, честитају једни другима празник и дијеле најмлађима слаткише. Божићна јелка (чичалаки) направљена је од меканог материјала, а њене гране су “уковрџане”. Понекад се умјесто ње може видјети грана љешника која је обликована као дрво живота и украшена слаткишима и воћем.

УКРАЈИНА: Када дјеца на небу угледају источну звијезду, која подсјећа вјернике на Три мудраца, у домовима почиње света вечера. У куће се уноси пшеница, што је стар обичај назван дидух (дједов дух). Након што се сви укућани помоле, домаћин каже: “Христ је рођен”, на шта од породице добија одговор: “Славимо га”. Слиједи оброк чији су неизоставни дијелови боршч, четвртаста кутија домаћег пудинга, млијеко, кнедле са печуркама или купусом и кромпиром.

ЕТИОПИЈА: Прослава Божића у Етиопској православној тевахедо цркви назива се Гана, а претходи јој дан поста. На дан Божића хришћани облаче бијелу одјећу, а многи се одлучују да тог дана носе традиционалну одору шама, направљену од памука и украшену свијетлим пругама при крајевима. Обиљежавање Гане почиње у четири часа ујутро, а ове свечаности праћене су игром дјечака сличном хокеју која се, такође, зове гана.

ЕГИПАТ: Око 15 одсто становништва ове афричке земље спада у хришћане, а већина овог дијела популације спада у Копте, који Божић прослављају у јануару. Као и код већине других народа који прослављају овај празник, он је код Копта дан радости и љубави, дружења и поштовања, па се вјерници у својим домовима окупљају како би га заједно прославили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана