Јужноафриканци гласају на најнеизвјеснијим изборима од краја апартхејда

ГС
Јужноафриканци гласају на најнеизвјеснијим изборима од краја апартхејда

Јужноафриканци су у сриједу почели гласати на најконкурентнијим изборима од краја апартхејда, а истраживања јавног мнијења показују да ће Афрички национални конгрес (АНЦ) изгубити парламентарну већину након 30 година владавине.

 Бирачка мјеста отворена су у 07.00 ујутро, а бирачи су стајали у реду на неким локацијама, укључујући основну школу Хитекани у великм насељу Совето, гдје се очекивало да ће предсједник гласати касније.

Заштитар Shivambzu Yuzu Patric  48, дошао је право на бирачко мјесто након што је радио ноћну смјену. Рекао је да није гласао на претходним изборима јер је изгубио вјеру у АНЦ, али се нада да ће ови избори донијети промјену.

- Они не раде ништа за људе - рекао је за АНЦ. Додао је да ће у посљедњи тренутак одлучити за кога ће гласати, али је нагињао малој опозиционој странци АцтионСА.

Тада предвођен Нелсоном Манделом, АНЦ је дошао на власт на првим вишерасним изборима у Јужној Африци 1994. године и од тада је освојио већину на националним изборима који се одржавају сваких пет година, иако је његов удио гласова постепено опадао.

Ако овај пут падне испод 50 посто, АНЦ ће морати да склопи договор са једном или више мањих странака да би владао - што су непознате и потенцијално нестабилне воде за младу демократију којом је до сада потпуно доминирала једна странка.

Међутим, АНЦ је још увијек на путу да освоји највећи дио гласова, што значи да ће његов лидер Рамапхоса вјероватно остати на функцији, осим ако се не суочи с унутрашњим изазовом ако учинак странке буде лошији од очекиваног.

Незадовољство бирача због високих стопа незапослености и криминала, честих нестанка струје и корупције у страначким редовима лежи иза постепеног пада АНЦ-а.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана