Јужна Кореја: Стотине учесника свјетског скупа извиђача разбољело се због врућине

Танјуг
Јужна Кореја: Стотине учесника свјетског скупа извиђача разбољело се због врућине

СЕУЛ - Стотине учесника светског скупа извиђача у Јужној Кореји, разбољело се од посљедица дуготрајног топлотног таласа који је захватио велике дијелове те земље.

Скуп, који је почео у уторак, ове године је привукао 43.000 младих извиђача из 158 земаља, пише "Гардијан".

Већ у уторак, до краја дана, званичници су избројали најмање 400 пацијената којима је било потребно лијечење симптома повезаних са топлотом, као што су главобоља, вртоглавица и исцрпљеност. У сриједу се појавило још 207 случајева повезаних са врућином.

Манифестација извиђача одржава се на отвореном, на 8,8 квадратних километара земљишта отетог од мора у јужном округу Буан, око 180 км југозападно од престонице Сеула.

Тенде и шатори су постављени на ту локацију који има мало природне хладовине. Очекује се да ће се температуре до викенда кретати око 35 степени, са краткотрајним пљусковима. Један волонтер, који је желео да остане анониман, рекао је:

"Исцрпљен сам. Сенку је тешко пронаћи, а када сте у сенци, и даље је много вруће; овде једва да има ветра".

Током званичне церемоније отварања скупа, у среду увече, 108 људи се разболело од болести изазваних топлотом и исцрпљеношћу, и пребачено је у болницу. Како врућина не престаје, организациони комитет скупа затражио је да се откажу неки пратећи догађаји који привлаче велике масе људи након церемоније.

Министар унутрашњих послова Ли Санг-мин издао је у четвртак хитну директиву за спровођење додатних мера за борбу против проблема повезаних са топлотом, укључујући прилагођавање програма догађаја броју и тежини случајева, затим, повећање броја возила хитне помоћи и увођење мобилних болница. Наложио је и преглед објеката који пружају хладовину, као и додатну климатизацију и шатл аутобусе.

На брифингу за новинаре у четвртак, Чои Чанг-хаенг, генерални секретар организационог комитета скупа, изјавио је да су сви оболели имали благе симптоме, али је додао да се 39 њих и даље лечи у медицинским установама.

"Да бисмо спријечили и одговорили на болести изазване топлотом, обезбедили смо додатно медицинско особље, укључујући око 30 лекара и 60 болничара", рекао је Чои.

Додатни расхладни уређаји би били инсталирани у клиникама на лицу места и обезбјеђено је више кревета за негу пацијената. Шест хеликоптера је било у приправности.

"Осигураћемо да млади извиђачи могу да уживају у скупу безбедно и у добром здрављу", рекао је Чои.

Министарство унутрашњих послова Јужне Кореје подигло је у среду упозорење на вруће време на највиши ниво по први пут у четири године, јер делови земље настављају да се "прже" на температурама до 38 Ц.

Процијењује се да је топлотни талас убио најмање 23 особе широм земље, што је више него утростручено у односу на рекорд од седам мртвих у истом периоду прошле године. Свјетско окупљање извиђача у Јужној Кореји траје до 12. августа, додаје "Гардијан"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана