Јужна Кореја протестује због упада Русије и Кине у зону противваздушне одбране

Танјуг
Јужна Кореја протестује због упада Русије и Кине у зону противваздушне одбране

СЕУЛ - Министарство одбране Јужне Кореје данас је уложило протест Кини и Русији поводом упада њихових војних авиона у зону противвадушне одбране Јужне Кореје у четвртак.

Протест је пренео начелник политичког бироа Министарства одбране војним аташеима у руској и кинеској амбасади у Сеулу, речено је у саопштењу овог министарства.

"Министарство изражава жељење обема земљама због лета у близини нашег вадушног простора изнад осетљивих подручја без раније најаве", поручено је у саопштењу.

Борбени авиони Јапана и Јужне Кореје полетети су на знак узбуне када су две кинеске и четири руске летелице прелетеле море између те двије земље и ушле у њихове ваздушне просторе, јавља Ројтерс.

Зона за идентификацију противваздушне одбране је подручје где земља једнострано може да захтева да страни авиони предузму посебне кораке да се идентификују, према одредбама Међународне организације цивилног ваздухопловства.

Москва не признаје јужнокорејску зону противваздушну зону одбране, док је Кина саопштила да та зона није територијални простор и да, у складу с тим, све земље треба да имају право кретања тим простором.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана