Јужна Кореја представила најмоћнију балистичку ракету, послали упозорење Сјеверној

Танјуг
Јужна Кореја представила најмоћнију балистичку ракету, послали упозорење Сјеверној

СЕУЛ - Јужна Кореја представила је своју најмоћнију балистичку ракету и друго оружје током церемоније поводом Дана оружаних снага, пошто је предсједник Јужне Кореје, Јун Сук Јел, упозорио да ће се "режим" Сјеверне Кореје срушити уколико покуша да употреби нуклеарно оружје.

Јужнокорејско представљање оружја и упозорење против Северне Кореје услиједило је након што је Сјевер недавно објелоданио своје постројење за обогаћивање уранијума и тестирао ракете уочи предсједничких избора у САД у новембру, пренео је АП.

-Ако Сјеверна Кореја покуша да употреби нуклеарно оружје, суочиће се са одлучним одговором наше (Јужне Кореје) и војске нашег савезника САД. Тај дан ће бити крај сјевернокорејског режима - рекао је предсједник Јун Сук Јел војницима који су били окупљени на војном аеродрому у близини Сеула.

Током церемоније, јужнокорејска војска је приказала око 340 комада војне опреме и система наоружања.

Међу њима је била и њена најмоћнија балистичка ракета Хјунму-5, за коју стручњаци кажу да може да носи бојеву главу тешку око осам тона и која може да продре дубоко у земљу и уништи подземне бункере у Сјеверној Кореји. То је био први пут да је Јужна Кореја открила тај пројектил.

САД је током церемоније летјела бомбардером Б-1Б.

Откако је преузео предсједничку дужност 2022. године, Јун Сук Јел је оснажио војни савез са САД и побољшао трилатералну безбедносну сарадњу Сеул-Вашингтон-Токио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана