Јужна Кореја: Подводни нуклеарни тест Сјеверне Кореје може бити „преувеличан“

Танјуг
Foto: Korea Herald

СЕУЛ - Јужна Кореја разматра могућност да би тврдња Сјеверне Кореје о последњем тестирању подводног система нуклеарног наоружања могла бити „преувеличана и измишљена“, саопштено је данас из канцеларије јужнокорејског предсједника Јуна Сукјула.

„Ако је изведено тестирање, претпоставља се да је у питању нека врста торпеда, али мало је вјероватно да се ради о систему на нуклеарни погон. Не постоје подаци о развоју малог реактора који може бити уграђен у торпедо пречника мањег од један метар“, наведено је у саопштењу, преноси агенција Јонхап.

Додаје се да је провјера истинитости саопштења Сјеверне Кореје о тестирању подводног дрона за нуклерани напад, издатог у петак, ограничена, јер, како се наводи, Пјонгјанг није приложио фотографије.

Из канцеларије јужнокорејског предсједника је наглашено да Јужна Кореја наставља да, заједно са Сједињеним Америчким Државама, прати развој система подводног наоружања северног суседа употребом обавештајних и надзорних средстава.

„Ми ћемо додатно ојачати наше противподморничке способности и одбрамбене положаје изнад лука“, додаје се у саопштењу.

Сјеверна Кореја саопштила је у петак да је спровела тестирање подводног система нуклеарног оружја, „Хаеил-5-23“, у водама код своје источне обале, у знак протеста због заједничких тродневних поморских војних вежби Јужне Кореје, САД и Јапана одржаних раније ове недеље.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана