Јужна Кореја почела вјежбе бојевог гађања у близини границе

Tanjug
Јужна Кореја почела вјежбе бојевог гађања у близини границе

СЕУЛ - Јужна Кореја почела је данас вјежбе бојевог гађања на артиљеријским полигонима у близини границе са Северном Корејом, први пут послије шест година, а након суспензије међукорејског војног споразума који је ограничавао такве вјежбе.

Трупе су испалиле око 140 пројектила користећи самоходне хаубице К9 и К105А1 током вежби у провинцијама Кјонги и Гангвон, које се налазе на пет километара од војне демаркационе линије у оквиру демилитаризоване зоне која раздваја две Кореје, саопштила је јузнокорејска војска, преноси Јонхап.

 "Вежбе гађања, прве такве које се изводе на копну, након што је влада потпуно суспендовала Војни споразум од 19. септембра 2018., фокусиране су на јачање артиљеријске спремности и способности одговора у случају непријатељских провокација", саопштила је војска.  

У саопштењу је наведено да ће јужнокорејска војска и убудуће редовно изводити артиљеријске вежбе и обуку маневарских јединица у пограничним областима.    

Тај потез је уследио скоро мјесец дана након што је Јужна Кореја потпуно суспендовала међукорејски војни споразум из 2018. године, а након кампање прекограничног слања балона са смећем од стране Сјеверне Кореје и покушаја да се поремете ГПС сигнали у близини граничних острва, наводи јужнокорејска агенција.   

Сјеверна Кореја је од краја маја лансирала више од 2.000 балона  са смећем преко границе, а уз образложење да то представља одговор на пропагандну кампању сјевернокорејских пребега и активиста Јужне Кореје који редовно сјеверном сусједу шаљу балоне са храном, лијековима, новцем и лецима у којима се критикују лидери у Пјонгјангу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана