Јулија Наваљна позвала Русе на протесте против Путина на дан избора

GS
Foto: AP

ЛОНДОН - Удовица Алексеја Наваљног, Јулија Наваљна, изјавила је данас да су размјере јавне подршке њеном покојном супругу, од његове смрти доказ да је његова борба и даље жива и позвала на масовне протесте на дан избора против предсједника Владимира Путина.

У видео снимку на Јутјубу, Јулија Наваљна је рекла да црпи енергију из огромне масе која се прошле недјеље окупила на сахрани њеног супруга, који је умро у арктичкој казненој колонији 16. фебруара. 

"Сада сви знате да нас заправо има много, свих оних који воле и подржавају Алексеја, који дијеле његове идеје и, док год имамо једни друге, није готово", поручила је удовица Наваљног.

Наваљни је, у једној од својих посљедњих јавних порука, позвао људе да протестују против Путина тако што ће масовно гласати у подне по локалном времену на предсједничким изборима 17. марта, формирајући велике гужве и преплављујући бирачка мјеста, преноси "Реутерс".

Наваљна се придружила позиву свог мужа на протест "Подне против Путина".

"Ово је веома једноставна и сигурна акција, не може се забранити и помоћи ће милионима људи да се сретну са истомишљеницима и схвате да нису сами.  Окружени смо људима који су и против рата, и против корупције и против безакоња. Улози су велики и за опозицију и за Кремљ", додала је.

Такође је изборе назвала "потпуном фикцијом и лажи".

"Шта даље? Избор је на вама. Можете гласати за било ког кандидата осим за Путина. Можете покварити гласачки листић, можете на њему великим словима написати 'Наваљни'. А чак и ако уопште не видите смисао гласања, можете само доћи и стати на бирачко мјесто, а онда се окренути и ићи кући", поручила је Јулија Наваљна.

Пошто је преживио покушај тровања 2020. године, Наваљни, који је имао 47 година када је умро, служио је казну од 30 година због преваре, екстремизма и других оптужби за које је тврдио да су измишљене да би га ућуткале.

Кремљ је Наваљног и његове присталице приказао као прекршиоце закона и оруђе Запада, који дјелују да дестабилизују Русију, одбацујући оптужбе његове супруге да га је "Путин убио", преноси "Tanjug". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана