Још траје истрага страшне несреће код Венеције: Возач није имао инфаркт

ГС
Foto: Агенције

И даље траје истрага страшне саобраћајне несреће која се догодила пре непуна четири мјесеца у Местрију у Венецији, када је аутобус пун путника са 10 метара високог надвожњака пао у јаругу и запалио се. У несрећи је страдала 21 особа, међу њима и трудница из Сплита Антонела П.

У досије који се формира под диригентском палицом тужиоца Лауре Камели, а на којем раде бројни вјештаци, стигли су и налаз лекарског вештака и обдукциони налаз тијела професионалног возача Алберта Рикота (40), који је себе и 20 путника одвезао у смрт, док је њих 15 чудом преживјело.

Закључак љекара стручњака са медицинског факултета у Падови Гвида Виеле је јасан: "Рикото није доживио срчани удар у тренутку несреће. Када је аутобус пао и ударио у земљу, возач је био жив. Наступила је смрт од прелома лобање и удисања крви...“

Да не би отклонила било какву сумњу да му је можда позлило током вожње, посебно када су се појавиле информације да има асимптоматски проблем са срчаном артеријом за коју Рикото наводно није знао, кардиолог Кристина Басо са Универзитета у Падови је све анализирала два пута и урадила тестове у потрази за могућим патолошким елементима који утичу на коронарне судове или миокардно ткиво. Она, међутим, није нашла никакве аномалије, пишу италијански медији.

Подсјетимо, несрећа се догодила 3. октобра прошле године. Сат времена прије тог хорора, око 18 часова, Рикото је, као радник компаније Мартини бус, преузео смјену. Након трагедије, откривено је да је у наведеном аутобусу било превише људи. Наручена вожња је тражена за 16 људи, а неки су се укрцали без резервације јер је било мјеста у аутобусу, па је аутобус на крају отишао са њих 36, док су њих четворо, из непознатог разлога и на њихову срећу, остали у Венецији.

А ко ће бити оптужен за трагедију, могло би се знати ускоро. Под надзором су извршни директор аутобуске компаније Ла Линеа и три службеника Венеције, односно руководилац одјељења за саобраћај и мобилност за унутрашње подручје града и руководиоци одељења за одржавање путева.

Истражују се безбедносни услови инфраструктуре као и безбједност кинеског електричног аутобуса Јутонг. Надвожњак и дио заштитне ограде, заједно са такозваним "сервисним отвором" у који је аутобус ударио и даље су предмет вјештачења које је извршила иста особа која је истраживала и друге трагедије на мостовима у Италији, пиш Телеграф.

За истражитеље је важно да се утврди да ли се ради о несигурној ситуацији или о непосредној опасности за саму инфраструктуру моста, а анализира се и да ли је ограда надвожњака била у складу са безбједносним стандардима и у којој мери је могла бити "одбрањена". Занимљиво је да су на тој дионици недавно почели радови које је општина одобрила прије више од пет година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана