Још једна криза у Шолцовој странци

Агенције
Још једна криза у Шолцовој странци

БЕРЛИН - Високи званичник из странке немачког канцелара Олафа Шолца најавио је данас своју оставку, наводећи здравствене проблеме, годину дана прије избора на којима ће се социјалдемократе суочити са тешком борбом за останак на власти.

Кевин Кинерт, је генерални секретар Социјалдемократа, партијски званичник одговоран за свакодневну политичку стратегију.

Шолц је довео странку до побједе на националним изборима 2021. али њени резултати у анкетама су од тада нагло пали, пошто је коалиција са еколозима Зеленима и слободним демократама обиљежена сталним сукобима, а држава се налази у рецесији већ другу годину за редом.

Кинерт је бивши шеф омладинске организације те странке и био је вођа неуспјешне кампање почетком 2018. против уласка социјалдемократа у последњу коалициону владу тадашње канцеларке Ангеле Меркел.

У писму члановима странке објављеном на Инстаграму, Кинерт је навео да је недавно рекао да сви у странци "морају надмашити себе" у кампањи за сљедеће изборе, заказане за септембар 2025.

- Ја сам себе тренутно не могу да надмашим, јер нажалост нисам здрав, написао је он, не износећи детаље.

- У догледној будућности, потребна ми је енергија која је неопходна да поново оздравим, додаје се у објави.

Кинерт је рекао да је обавијестио лидере странке Саскију Ескен и Ларса Клингејла да се повлачи.

Кинертова оставка је друга значајна кадровска промјена у владајућим странкама посљедњих недјеља.

Двојица лидера Зелених најавила су 25. септембра да ће се повући након најновијих изборних резултата.

Социјалдемократе су завршиле иза конзервативног опозиционог блока крајње десничарске странке "Алтернатива за Њемачку" на изборима за Европски парламент у јуну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана