Још један јак ударац за балкански нарко-картел: Остали без 12 тона кокаина!

ГС
Још један јак ударац за балкански нарко-картел: Остали без 12 тона кокаина!

У посљедниих неколико дана, такозвани балкански нарко-картел претрпео је жестоке ударе, када су остали без укупно 12 тона кокаина! Безбједносне службе су на три одвојене локације заплијенили 4,5 тона кокаина у Панами, потом и пошиљку од 3,5 тоне те дроге у панамским водама, да би на крају "пале" још 4 тоне на шпанској и француској царини.

Одбрамбене снаге Панаме заплениле су почетком прошле недеље 4,5 тона кокаина намењен европском тржишту који је, како се сумња, требало да буде прошверцован у Шпанију. Управо због тога, извори из међународне службе тврде да истрага води ка такозваном балканском нарко картелу, а истражују се и неколико српских и црногорских држављана.

- Дрога је пронађена у три контејнера који су се налазили на броду у лучком терминалу у панамском каналу. Крајње одредиште сва три контејнера у којима је била и легална роба, била је Шпанија. Размјењени обавјештајни подаци говоре да је кокаин спакован у контејнере у Колумбији, али се провјерава и могућност да је то учињено у Еквадору, одакле је брод започео пловидбу

Како додаје извор, дрога се налазила на једном прекоокеанском броду распоређена у три контејнера. Из безбедносне службе су истакли да је брод допловио из Еквадора, али да је у транзиту био у Перуу, Колумбији и Панами. Крајње одредиште требало је да буде Шпанијагдје би кокаин, како се сумња, био испоручен балканском нарко-картелуали и још неким међународним криминалним групама, које имају везе на више континената

Иначе, осим 4,5 тоне кокаина највјероватније намењеног Балканском нарко-картелу, пре неколико дана су агенти Националне ваздухопловне службе запленили и пошиљку од 3,5 тоне те дроге у панамским водама

Пале четири тоне

Шпанска и француска царина и тамошње пореске агенције у петак 4. октобра, у заједничкој акцији коју мјесецима спроводе, заплијенили још четири тоне кокаина и ухапсили десет осумњичених, међу којима је неколико особа турске националности, укључујући и капетана тог пловила. Двоје ухапшених су Азербејџанци, а један је Холанђанин.

- Веома ефикасним извођењем ове акције спријечено је да дрога буде претоварена на мања пловила и стигне до шпанске обале. Кокаин је пронађен у дјелу између складишта теретног брода и било му је прилично тешко приступити споља - рекао је извор Вијести, па потом објаснио и како је кокаин пронађен.

- Центар за анализу и поморске операције трговине дрогом (МАОЦ-Н) са седиштем у Лисабону пратио је тај теретњак, а операција је спроведена у координацији са Националном полицијом и Цивилном гардом, и то преко Координационог центра против тероризма и организованог криминала. Уз обавјештајне податке који су размењени, пажњу истражитеља привукла је путања брода - испловио је из Турске, пловио кроз Медитеран до атлантске обале, затим до Сијера Леонеа и Гвинеје Бисао, а да није утоварио или истоварио никакву робу, а након што је извео неколико неправилних маневара усмерио се ка Иберијском полуострву.

Акција је трајала десет сати, током којих су након потјере, патролне јединице морнарице успјеле пресрести осумњичене и преузети контролу над пловилом.

- Након што смо пресрели чамац и извршили почетни преглед, одмах смо посумњали да се у пакетима које су превозили налази кокаин - казао је извор из стране безбједносне службе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана